EkologijaNajnovije vijesti

Piju li Jajčani zagađenu vodu?

Već duže vrijeme u Jajcu kruže priče da su krajem 1995. ili početkom 1996. godine vojnici SFOR-a iz helikoptera na sredinu velikog Plivskog jezera izbacili metalni kontejner sa nepoznatim sadržajem. Stanovnici okolnih mjesta, koji su i navodni očevici ovog događaja, o ovome ne žele davati izjave. Samo kažu da je to područje više sati bilo potpuno blokirano. Nakon ovoga događaja brojni ribari i prolaznici na obalama jezera navodno su nalazili bočice sa nepoznatim lijekovima i ampulama.

– Nemamo nikakvih informacija da je SFOR u jezero izbacio otpad, ali ne možemo ni demantovati takve priče. U policiji ne postoje nikakve zabilješke po tom pitanju – kaže načelnik PU Jajce Bare Pršlja.

Do danas nije bilo detaljnije provjere kuloarskih priča, što samo po sebi unosi dodatnu sumnju. Nije bilo ni pokušaja eventualnog lociranja, odnosno vađenja kontejnera sa tajanstvenim teretom.

Više od 10.000 stanovnika Jajca koristi pitku vodu iz filterske stanice koja se nalazi nizvodno od velikog Plivskog jezera.

– U našoj laboratoriji svakodnevno se vrši hemijska i bakteriološka kontrola vode. Da nešto nije u redu s vodom to bi se odmah primijetilo. Ako ima imalo istine vezano za navodni otpad SFOR-a, stvar je veoma ozbiljna i treba brzo reagovati – kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Jajce Sulejman Kučković.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Vijest prenesena sa : wWw. Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.