Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – О флорентинској струни

Pribor koji su koristili naši preci početkom prošlog vijeka i tadašnje inovacije – Ribarski list iz 1928. godine
Не мислимо овим подсећати читаоце, који су спорташи — рибари, о употреби тако зване флорентинске струне већ о њеној правој структури и њеном пореклу.
Флорентинска струна прави се од жлезда свилених буба, које луче свилени конац. cвилене бубе, од чијих се свилених жљезда справља струна, много су веће од обичних раса, a за време њихова гајења потребно je имати на расположењу више простора и хране.
Флорентинска струна за сада израђује се у Италији и Кини (шпанска служи више за хируршке потребе). Она се може израђивати и код нас од наших домаћих
раса свилених буба, пa ако ко од аматера жели да сам покуша справљати струну, ево му кратког упута: Свилобубе, када су „зреле” (готово сасвим прозрачне и спремне да се завијају), треба ставити у раствор какве киселине (обично сирће) или пиво, од које постају струне дуже и еластичније. У киселини треба оставити свилене гусенице од прилике 48 часова. Потом се поваде напоље и распростру пo малим лесама, затим распарају и из њих изваде обе свилене жљезде од којих свака, испружена, достиже 12—15 цм дужине.
Помоћу две пинцете узме се свака жљезда за крајеве и развлачи лаганим и једним истим темпом, све док се не постигне извесна дужина и подједнака облина.
Тако издужене жљезде остављаjу се потом на какав углачан предмет, да се осуше, после чега се као флорентинска струна одмах могу ставити у примену.
Овакве се струне, пре него што дођу у трговину, какве их ми купујемо, предходно још рафинирају разним средствима, која се без сумње разликују једна од других, али ипак у сваком случају могу се лако применити пошћењем у кључалим алкалним течностима; стављањем у зејтин или глицерин потапањем у индиго, глачањем јеленском кожом.
После ових предрадњи и примене флорентинске струне рибе се морају добро чувати ако не желе отићи из воде на суво или из живота у сигурну смрт.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

3 thoughts on “Da sačuvamo od zaborava – О флорентинској струни

  • Haloo jarane Senad,

    J…i me ako si ti dobar.

  • Razmišljah da li da izbrišem ovaj tvoj komentar, ali bih, da sam ga izbrisao, ostao bez pojašnjenja zašto, po tvome, “nisam dobar”.
    Zamolio bih te da mi obrazložiš što to “nisam dobar”!?

  • StariAlas

    Bistro Senade, hajde sada nam ovo lijepo prevedi, hehehe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.