Najnovije vijestiUlovi

Otvorena ribolovna sezona, upecana pastrmka kapitalac

Tradicionalnim druženjem u ribarskoj kući i bacanjem prvih udica u Lastvi kod Trebinja juče je otvorena ovogodišnja ribolovna sezona na rijeci Trebišnjici i slivnom području o kojem vodi računa Sportsko ribolovno društvo Trebinje
Nakon zimskog lovostaja u sezoni mriještenja i poribljavanja, kada je, kako je rekao Mićo Ninić, upravnik Ribočuvarske službe Trebinje, taj sliv poribljen sa 15.000 komada mlađi slatkovodne ribe i sa 1.000 komada konzumne pastrmke, u Lastvi se okupilo oko 500 ribara i gostiju iz Trebinja i susjednih hercegovačkih i crnogorskih opština, dok ih je i nizvodno prema gradu bilo još stotinak.
“Ribu koju su ribolovci ulovili
donosili su ovdje kod ribarske kuće, pržili je i spremali na sedam pripremljenih kotlića koji se kuhaju kako ko pristiže s ribom”, dodaje je Ninić.
Prema njegovim riječima, i pored svih akcija i upozorenja na nelegalan ribolov, u protekloj sezoni bilo je nekoliko slučajeva krivolova pa je, takođe prema tradiciji, na dan početka ribolovne sezone spaljeno oko 50 mreža i 50 parangala.
Iako, kako je rekao Miroslav Čučković, predsjednik Upravnog odbora trebinjskog Sportskog ribolovnog društva, cilj društva nije uloviti veliku količinu ribe već da se Trebinjci animiraju za povratak svojoj rijeci, sportskom ribolovu i svim drugim atrakcijama vezanim za rijeku, početak ribolovne sezone je bio dobar.
Ribolovci kažu da da je ulov bio solidan iako je voda varirala, što je otežavalo ribarenje, ali su ipak ulovili dovoljno da pripreme kotliće, osim kojih je u Lastvi pripreman i roštilj s kobasicama i drugim mesnim specijalitetima.
Trebinjski vinari, ljubitelji ribolova, potrudili su se da obezbijede i dovoljne količine vina koje, kako kažu, najbolje ide uz ribu.
Ribari kažu da svaki posebno ima svoju tajnu u pripremanju kotlića, ali su se svi složili u jednom – potrebno je dodati različito povrće i začine da kotlić bude izvanredan, kao što je bio i ovaj u Lastvi.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Upecana pastrmka kapitalac

Na otvaranju ribolovne sezone 2010. na rijeci Trebišnjici i slivnom području kojim gazduje Sportsko ribolovno društvo Trebinje” upecana je pastrmka kapitalac teška pet kilograma.
Ribolovac Nano Miletić, koji je ulovio, kaže da je strastveni ribolovac i da je do sada imao dobrih ulova, ali mu je ovaj izuzetno drag jer je u pitanju njegova omiljena ribarska manifestacija. (Nezavisne.com)

One thought on “Otvorena ribolovna sezona, upecana pastrmka kapitalac

  • Pozdrav Trebinjskom udruzenju, i vidimo se uskoro na vodi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.