EkologijaNajnovije vijesti

Čista rijeka Miljacka za sedam godina!?

Za tri godine samo Ministarstvo privrede potrošilo 400.000 KM • I pored uloženog novca, opjevana rijeka prljava • U Miljacki neće biti smeća, kamenja, sprudova, fekalija, smrada… kazao Obradović • Za projekt “Čista rijeka Miljacka” potrebno 100 miliona eura
Ne možete proći ulicom, a da ne čujete kako se Sara­jlije žale da je rijeka Miljacka, u pjesmama opjevana, sve prljavija. Ako krenete Obalom Kulina bana ili Maka Dizdara, uvjerit ćete se u to. Plivaju stabla, flaše, smeće, kamenje… uz neu­godan miris. Abid Šarić, ministar privrede, kaže da je samo to ministarstvo u protekle tri godine za pročišćavanje Miljacke po­trošilo gotovo 400.000 KM.
Neugodni mirisi
– Posljednje tri godine uređivali smo i pročišćavali Miljacku od
Bembaše do Otoke. Do sada smo ukla­njali   nanose,   sprudove, šiblje… Ako budemo imali novca, ove godine planira­mo doći do zgrade RTV do­ma ; kazao je Sarić.
Što se tiče prljavštine i neugodnih mirisa u koritu, ministar kaže da je to pro­blem fekalija te da ga još ne mogu riješiti. Međutim, ka­ko ističe, u toku je projekt „Čista rijeka Miljacka” koji bi trebao estetski urediti korito i riješiti probleme kanalizacije i drugih otpa­dnih voda.
Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite, kazao je da su oni više puta sufinansirali čišćenje.
Izgradnja kolektora
Korito su čistili gdje je bi­lo opasno da se može rijeka izliti i poplaviti, jer je uloga CZ da ukloni sve što smeta protoku vode. Prema njego­vim riječima, nadležni bi tre­bali svake godine pročišćava­ti korito da se ne nakupe fe­kalije i drugi otpad.
Međutim, kako nam je kazao Siniša Obradović, vođa projekta „Cista rijeka Miljacka” ispred SERDA-e, tek za pet do sedam godina možemo očekivati da će Mi­ljacka konačno biti čista i da će kroz grad teći čista voda.
– Planiramo urediti Mi­ljacku i sve pritoke od Pala do Ilidže. Kroz projekte re­konstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, uređenja korita, izgradnje kolektora, uklanjanja divljih deponi­ja… planiramo riješiti sve probleme. Nakon toga u Miljacki više neće biti smeća, kamenja, sprudova, fekalija, smrada… – kazao je Obradović.
S. MUHIĆ


Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

3 thoughts on “Čista rijeka Miljacka za sedam godina!?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.