Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

СРУ “Мрена” Костајница

Дана 24. 01. 2009. године одржана је редовна годишња риболовна Скупштина СРУ “Мрена” Костајница, на којој је једногласно прихваћен извјештај о раду Удружења за 2008. годину, Извјештај Надзорног одбор, те План рада за 2009. годину.

СРУ “Мрена” Костајница је дана 11. 02. 2009. Године у складу са Законом о рибарству, те Правилником о организацији и раду рибарско-чуварске службе потписало споразум о раду рибарско-чуварске службе са СРД “Нови Град”.

На основу потписаног споразума контролу су поред три рибо-чувара волонтера из СРУ “Мрена” Костајница вршила и три професионална риболовна чувара из СРД “Нови Град”. Удружење је по први пут од оснивања успјело да из својих средстава опреми рибарско-чуварску службу куповином чамца и мотора за чамац, те обезбиједи другу потребну опрему за несметан рад и обилазак риболовног подручја са циљем што боље заштите рибе и рибљег фонда.

Дана 17. 06. 2009. године Удружење је спровело успјешну акцију порибљавање на свом риболовном подручју, гдје је у ријеку Уну и Стригову на више локација пуштено 5000 комада млађи поточне пастрмке купљене од стране Спортско риболовног Савез Ребулике Српске, а допремљене од стране СРД “Бања Лука”. Акцију порибљавања спровели су Зоран др Лукић – предсједник Удржење, Рајко Палија – члан Управног одбора, Александар Пушкар – члан Удружења и Славиша Поповића из Бања Луке.

У оквиру спортских активности, дана 21.06. 2009. године на ријеци Уну мјесту Грдановац одржано је друштвено такмичење у дисциплини “Лов рибе удицом на пловак” у категорији пиноира и сениора. Најбољим такмичарима додијељене су диплома и награде, те им је омогућен и одлазак на 15. првенство Републике Српске у спортском риболову, које је одржано у Градишци дана 04.07.2009. године, гдје су такмичари екипно постигли задовољавајући резултат.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Како се види на фотографији на друштвеном такмичењу, сваке године па и ове, организовано је дружење уз пјесму и хармонику, те заједнички риболовни ручак за који се побринуо мајстор за паприкаше Шериф Делисмајловић звани Шеро из Костајнице. Шериф, не само да је добар кухар, већ је и дугогодишњи ловац и риболовац са пуно трофејних улова, као и мајстор за израду чамаца, а направио их је преко стотину.
Од спортских активности издваја се и учешће на 6. Првенству Републике Српске у fly fishing-u одржаном дана 06.09. 2009. године у Шипову, на којем су наши такмичари освојили 10. мјесто. Удружење које је бројило 150 активних чланова, ове године броји свега 120 чланова, од којих је мало младих који воле овај вид спорта.

Да је циљ СРУ “Мрена” да окупља љубитеље природе, риболовног спорта и риболовног туризма може се закључити из примјера гдје су дјед Стеван Грмуша (рођен 1938. године), син Драгослав (рођен 1963. године) и унук Стефан (рођен 1987. године), Грмуша Стеван живио је у Хрватској Костајници, а од 1962 године активан је члан Спортског риоловног друштва “Уна” Хрватска Којстајница. Више година био је члан Управног одбора, те једно вријеме вршио послове благајника у друштву. Учествовао је често на друштвеним риболовним такмичењима, а у мају мјесецу 1991. године у “Лову рибе удицом на пловак” у сениорској категорији освојио је прво мјесто. Поред наведених активности Стеван је имао и већи број капиталних и трофејних улова рибе на ријеци Уни, те на рибњаку званом Рибарица.

1995. Године Стеван се са својом породицом преселио у Костајницу, гдје сада живи у мјесту Тавија, а 1998. године учланио се у СРУ “Мрена” Костајница, чији је и данас вјерни члан, те активно одлази на ријеку Уну у риболов са својим сином Драгославом и унуком Стефаном.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Драгослав је такође од 1972. до 1995. године био члан СРД “Уна” Хрватска Костајница, гдје је као пионир, омладинац и сениор освојио већи број диплома и награда на риболовним такмичењима у Републици Хрватској. Од 1998. године Драгослав је активни члан СРУ “Мрена” Костајница, те делегате у Скупштини, гдје сваке године учествује на друштвеном риболовном такмичењу, освојиши неколико пута прво мјесто, а 2008. године учествовао је и на Државном првенству Републике Сриске у спортском риболову.
Како би дједовим и очевим путем кренуо и заволио риболов, Стефан је 2006. године године успјешно положио школу риболова, коју је организовао СРУ “Мрена” Костајница и од тада је активан члан Удружења и љубитељ риболовног спорта. Стефан је четири године учествовао на друштвеном такмичењу на ријеци Уни, те је 2007. и 2008. године у категорији пионира освојио треће мјесто.
У 2009. години на ријеци Уни нису забиљежени посебни улови због ниског водостаја ријеке у љетном и јесењем период када риболовци највише бораве на води. Ловила се углавном плотица, шкобаљ и мрена, те по неки сом.

Иако је СРУ “Мрена” Костајница мало риболовно удружење које се финансира искључиво из чланарине, радећи у вријеме рецесије оно је и ове године волонтерским радом руководства успјешно реализовало активности предвиђене планом рада за 2009. годину.

Свим риболовцима желимо свако добро, пуно здравља и добар улов у 2010.-oj години!
БИСТРО!

Ribolovne novine SRS RS iz januara 2010. godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.