Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Neizvjestan početak ribolovne sezone u Mostaru

Ministrica Vesna Pinjuh poništila konkurs za ustupanje ribolovnog područja na korištenje
Sudeći prema trenutnoj situaciji, ribolovna sezona na području Mostara, koja zvanično počinje 1. aprila, prvi put u postratnom periodu neće biti otvorena. To će najviše razočarati 3.000 sportskih ribolovaca koji gravitiraju ovom području.
Razlog tome je što Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nije izdalo odobrenje o ustupanju ribolovnog prava na vodama grada Mostara. Naime, ministrica Vesna Pinjuh, krajem februara poništila je konkurs za ustupanje ribolovnog područja na korištenje, jer niko od podnositelja prijava nije ispunio uvjete.
Nakon toga zatražila je dogovor četiri registrovana gradska udruženja ribolovaca USR „Neretva“, SRD „Bistro“, SRD „Blagaj“ i UŠR „Jug-2009“, kako bi im se ustupilo ribolovno pravo. Do dogovora, međutim, nije došlo jer je na jednom od sastanaka zatraženo
formiranje petog sportsko-ribolovnog udruženja u kojem bi svi imali isti utjecaj i tretman.
– To je neprihvatljivo jer bi naše udruženje u to novoformirano unijelo imovinu, značajna finansijska sredstva, ugled i reference, dok bi ostala dva, SRD „Bistro“ i „Blagaj“ unijeli ribočuvare i dugove, a četvrto – ništa! Neshvatljivo je da to ministrica tako ne vidi. Kako je moguće da je odobrila ribolovno pravo drugim područjima, samo ne Mostaru? Ne znam da li je pod političkim pritiskom – kazao je Josip Praljak, predsjednik USR „Neretva“.

Kršenje zakona

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Praljkov zamjenik Zoran Perić navodi da, ukoliko bi se formiralo peto udruženje ribolovaca, ono ne bi moglo biti član Saveza sportskih ribolovaca FBiH, čija će skupština održati tek naredne godine. Samim time krše se odredbe Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH po kojem ribarske dozvole mogu dobiti samo udruženja koja su članovi Saveza.

Autor: A. Du. – Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.