Najnovije vijestiOstale vijesti

Osnovcu draži ribolov od igre s vršnjacima

USTIKOLINA – Četrnaestogodišnji Emir Dreca iz Ustikoline najmlađi je aktivni član lokalnog Sportsko-ribolovnog društva “Halil Sofradžija”, a sa štapom za pecanje počeo je rukovati još kao prvačić.
Prva znanja o pripremi pribora, vezanju udica, radu sa štapom i mašinicom, te vezanju mušica ovaj mladi ribar stekao je uz djeda i oca.
“Prvo se djed počeo baviti tim, pa onda otac, pa i ja sam tako naslijedio, a o ribarstvu sam više od oca naučio. Danas sam nalazim mamac, niko mi ništa ne pomaže, a ranije mi je otac baš bio od pomoći”, priča Emir.
Ovaj učenik sedmog razreda osnovne škole ističe da u Ustikolini, kao i u drugim opštinama Bosanskopodrinjskog kantona, postoje vrlo dobri uslovi za bavljenje sportskim ribolovom.
“U Kolini imaju samo
pastrmka i krkuša, a u Drini imaju pastrmka, škobalj, lipljan, mladica, pliska, krkuša i tako dalje. Mislim da ribe ima dovoljno u našim rijekama”, kaže Emir.

Pojašnjava da svaki mladi ribar koji se uhvatio pecaljke ima svoju tehniku.

“Tajna je, svakako, u samoj tehnici pecanja. Najčešće pecam na plovak, na hljeb, a poprilično se hvata i na leptiricu i na muhe kad je ‘otvoreno'”, otkriva on.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Čari ovog sporta, kako tvrdi ovaj mladi ribar, primamljivije su mu i od igre s vršnjacima.

“Škola mi je na prvom mjestu, onda ribarstvo, pa ostalo. Ponekad igram košarku i fudbal, ali mi ribolov ipak pruža najveću razonodu”, kaže Emir.

On kaže da u ribolov ide uglavnom sam ili s ocem, uz kojeg je naučio da su ribolovci posebna kategorija ljudi, zaljubljenih u prirodu i željnih samoće.

“Ne smeta mi da idem sam u ribolov, jer ovi današnji klinci samo prepadaju ribu. Meni je bolje da idem sam, a ponekad i sam izvagam ribu kad je veća”, priča nam Emir.

Navodi da je najponosniji na prošlogodišnji ulov, kada je iz Drine izvukao lipljana teškog 750 grama.

“To je veliko za ovu vrstu ribe, jer lipljana ima od 100 grama, a može do kilogram dostići”, kaže Emir.

Kao dokaz za njegovo ribarsko umijeće, Emir nam je pokazao i diplomu za osvojeno prvo mjesto u lovu ribe na plovak, u kategoriji pionira, koju je od Sportsko-ribolovnog društva “Halil Sofradžija” dobio ove godine.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

“S ovim društvom išao sam pecati i u druge opštine. Pored mene, ono okuplja još desetak mladih ribara”, kaže Emir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.