Najnovije vijestiReportaže

Otvor mušičarenja Kulen Vakuf – Martin Brod (www.unskiribari.com)

Svake godine neki drugi termini za otvor lipena, pa tako i ove. Već prije nekih mjesec dana čuli smo da je otvor na lipena 15.maja.
Po ustaljenoj praksi, dogovori, ko šta nosi, gdje se šta kupuje, nabavljaju se i izrađuju novi setovi mušica… Nekih par dana pred otvor, već smo počeli da shvatamo da će sve to biti uzalud, s obzirom na vremensku prognozu za vikend. Kiša, i samo kiša… Međutim, od odlaska se ne odustaje.
Već u petak 14. maja naša ekipa ide na staro mjesto, nekih 2 kilometra uzvodno od Kulen Vakufa, ispod Pribojskog slapa, mjesta koje je idealno za fly fishing, kao i za varaličarenje.
Dan ranije se ide da bi se postavio kamp (i zato što ne možemo dočekati subotu), i da bi se već po tradiciji odradio rafting od Martin Broda do našeg kampa, kada se ludo zabavljamo, naoružani samo pivom, te polaroid naočalama i digitalnim kamerama kojima svake godine hvatamo kako ribare i ribarske kampove, tako i lipenove u vodi.
Međutim, voda je visoka, i mutna, tako da od fotografisanja lipenova nema ništa, ali se ipak na obalama
podiglo prilično ribarskih kampova da je i to dovoljno da se ponešto zabilježi.
Spuštamo se niz Unu, pozdravljamo sa ribarima. Svi su veseli i opušteni, kako ne bi i bili. Kiša se pred noć pojačava, i svi smo već svjesni da od sutrašnjeg dana i zvaničnog otvora ne možemo očekivati mnogo kada je u pitanju ribolov. S toga vrijeme ispunjavamo sa vježbanjem tehnike zabacivanja u kampu, na prostranoj livadi koja je kao savršena za to.
Veče dolazi, i teferič se nastavlja uz gitaru, roštilj i piće i pjesmu. Malo po malo svi odlazimo u šatore na konak, uz optimizam da nam sutrašnji dan ipak donosi nešto bolje vrijeme.
Subota ujutro, zvaničan otvor mušičarenja .
Po izlasku iz šatora optimizam se gasi. Ali ne i volja da se ostane na vodi. Čitavo jutro uglavnom protiče u zatezanju tendi, popravljanju šatora, loženju vatre i nastojanju da se što manje okisne. Hvala Bogu pripremljeni smo i na to, tako da se i janje ubrzo okreće pod tendom. Poneki od nas odlazi na vodu i pokušava da uhvati nešto. Sve u svemu, jedan lipen i par manjih kalifornijskih pastrmki na leptiricu. Ništa više, ali i manje.
Otvor je otvor, ribolov ipak nije primaran, nego druženje, i zvanično otvaranje sezone mušičarenja 2010. Tako prolazi i čitava subota, skoro bez ribolova, ali uz druženje i veselje.
Nedelja ujutro.
Ovaj put iz šatora se izvlačimo ne vjerujući onom što vidimo. Una se već počela izlijevati iz korita i opasno prijeti našem kampu. Već je prišla na nekoliko metara do prvih šatora i parkiranih automobila. Pravimo na brzinu kafu, i odlučujemo da spakujemo šatore, pokupimo šta imamo i polako krenemo nazad u Bihać.
I šta reći na kraju..?
Ribolova je bilo najmanje, ali je zato bilo teferiča, pjesme, smijeha i rahatluka. I najave nove sezone mušičarenja.
Ovaj put je bilo dobro, malo ribolova a puno teferiča, a drugi put će zasigurno biti obrnuto.
Tako i treba.
Važno je da je sezona počela, pa taman i uz loše vrijeme i vodostaj.
Neka nam bude BISTRO!
Adnan Mujakić
Više slika na stranici Unski ribari

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.