EkologijaNajnovije vijesti

Danas je Svjetski dan okeana

8. juni je Svjetski dan okeana..
To je prilika da se svake godine prisjetimo važnosti okeana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.
1992. godine u Rio de Janeiru održan je Summit za Zemlju na kojem je Kanada inicirala proglašavanja Svjetskog dana okeana. Već od te godine Svjetski dan okeana obilježava se neformalno, a Ujedinjeni narodi su 2009. proglasili godinu od koje će obilježavanje biti službeno uvedeno u kalendare i to pod sloganom „Naši okeani, naša odgovornost“.
Svjetski dan okeana je prilika da se upozori na strahovito razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka. Svjetski okeani pokrivaju 98 posto površine našeg plavog planeta i glavni su čimbenik održavanja prirodne ravnoteže. Okeani, koji su zagađenjem i pretjeranim izlovom danas ugroženiji nego ikada, predstavljaju kolijevku zemaljskog života, oni su prava pluća i nezamjenjivi hranitelj planeta koji se pod teretom lova na profit polako i nepovratno osiromašuje i guši.
Svjetski dan okeana prilika je da se svake godine prisjetimo važnosti okeana i njegovih stanovnika, te ako nikako drugačije barem na simbolični način pokušamo učiniti nešto za spas onoga što naš planet čini jedinstvenom i jedinom plavom kapljicom života u bližem susjedstvu beskrajnog svemirskog prostranstva.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.