EkologijaNajnovije vijesti

Višegrad: Nivo jezera spušten za 18 metara, u vodi ostala samo tri od 11 kamenih stubova Ćuprije

Korito rijeke Drine u Višegradu ovih dana izgleda sablasno jer je nivo akumulacionog jezera HE „Bajina Bašta“ smanjen na minimum, a obale izgledaju kao poslije neke prirodne katastrofe.
– Naši stručnjaci najavili su još prije mjesec dana spuštanje nivoa jezera za 18 metara, zbog remontna i radova na agregatima i opremi ovog objekta – rekao je pomoćnik direktora za proizvodnju i održavanje HE „Bajina Bašta“ Radisav Matić.
Neprijatan miris
To je prouzrokovalo i postepeno opadanje vodostaja u cijelom toku Drine od mosta Mehmed-paše Sokolovića pa nizvodno prema brani u Perućcu u dužini od 54 kilometra. Višegrađani već nekoliko dana podnose nesnošljiv smrad blata na visokim temperaturama a posebno u večernjim satima. Mnogi ugostiteljski objekti pored obale prazni su jer nikome ne godi odmor i kafa uz neprijatne mirise koji se šire iz korita Drine. Kormilari su zaustavili svoje jahte u rječnim pristaništima gdje sve izgleda kao poslije neke velike poplave, jer su riječne lađe nasukane na suhom. Vlasnici 11 registrovanih turističkih brodića na vrijeme su na obalu izvukli svoja plovila.
Gume i željezo
Najveći uzgajivač kalifornijske pastrmke u Višegradu Veljko Buđen bio je prinuđen da kompletan ribnjak kapaciteta 80 tona ribe čamcima odveze nizvodno dvadesetak kilometara do Žepe.
Znamenita kamena ćuprija na Drini otkrivena je maksimalno tako da zelena rijeka trenutno od svih 11 zapljuskuje samo tri njena stuba. Ovo je prava prilika da se most vidi i fotografiše gotovo u svoj svojoj veličini. Oni najhrabriji koriste priliku da iz opustjelog korita Drine iznesu staro gvožđe i željezo koje su nesavjesni pojedinci vremenom bacali u rijeku.
Vidljivi su ostaci starih automobila, bezbroj automobilskih guma i još kojekakvog željeza. Od kako je prije 34 godine napunjeno akumulaciono jezero HE „Bajina Bašta“, samo jednom i to dvije godine nakon njenog puštanja u rad, djelimično je bilo ispražnjeno korito Drine.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.