EkologijaNajnovije vijesti

Zenica: Još nije otkriveno ko rijeku Bosnu zagađuje naftom

Masna mrlja neugodnog mirisa se pojavila uz ogradu Arcelor Mittala
Nafta i dalje teče sa nepoznate lokacije i uljeva se u Bosnu, u naselju Kanal, potvrđeno nam je jučer u Civilnoj zaštiti Zenica, nakon čega smo se uvjerili i na licu mjesta.
Novi ekološki incident zabilježen je 13. jula, kada su ribari primjetili da se na lijevoj obali Bosne uz ogradu “Arcelor Mittala” pojavila masna mrlja neugodnog mirisa i o tome odmah obavjestili Civilnu zaštitu .
Potvrda iz Sarajeva
– Uzorak vode poslali smo u Sarajevo, gdje je utvrđeno prisustvo fenola. Opisno zagađenje u nalazu odgovara naftnim derivatima – kazao nam je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite.
Agencija za vodno područje rijeke Save u dopisu upućenom prošle sedmice odgovarajućoj službi Federalne inspekcije navela je kako se “pretpostavlja da se radi o procjeđivanju manje količine zagađenih voda iz sistema kanalizacije u krugu “Arcelor mittala” u području Koksare ili biološkog uređaja tza tretman zauljenih voda”.
Agencija je tada zatražena i intervenciju federalnih inspektora, ali se oni do jučer popodne nisu pojavjivali u Zenici
Da stvar bude gora, curenje nafte nastavljeno je, a kako tvrde ribari, izraženije je tokom noći.
– Informaciju da je u Bosni primjećena neuobičajena mrlja dobili smo 14. jula. Odmah smo poduzeli detaljnu istragu nad sistemom otpadnih voda, a početna ispitivanja su potvrdila da nema vidljivog uzroka navedenog problema i da nije bilo nikakvih odstupanja u regularnom procesu proizvodnje – kaže za “Avaz” portparol “Arcelor Mittala” Dijana Božić-Srdanović.
Provjere u Koksari
Pošto mrlja nije nestajala, 16. jula nadležni u kompaniji odlučili su poduzeti daljnju istragu.
– U zoni Koksare počeli smo prekopavati teren kako bismo ispitali podzemni dio sistema i utvrdili da li uzročnik zagađenja Bosne može biti podzemno curenje. Ti radovi još traju i nastavit će se sve dok se situacija potpuno ne razjasni i, ako se to pokaže potrebnim, ovaj problem sanira – kaže Božić-Srdanović.
Fenol opasan po čovjeka
Kako su nam potvrdili stručnjaci, jedinjenja fenola jako su štetna ako dospiju u čovjekov organizam, kroz ribu, hranu ili vodu.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.