EkologijaNajnovije vijesti

“Mittal” još nije potvrdio da je nafta u rijeci Bosni iz njihovih pogona

Rok za otklanjanje problema kraj ove sedmice. U toku kopanje do podzemnih instalacija
Ni 14 dana nakon što je registrovano istjecanje nafte u rijeku Bosnu na lokalitetu zeničkog naselja Kanal, uz ogradu „Arcelor Mittala“ Zenica, problem nije ni lociran, a kamoli otklonjen. Kako je potvrdio federalni inspektor za vode u Upravi inspekcija FBiH Mirsad Smajlagić, on je jučer ponovno kontaktirao „Arcelor Mittal“, gdje mu je saopćeno da kompanija intenzivno radi na podzemnom otkopavanju u rejonu Koksare, kako bi se otklonile sumnje o izvoru zagađenja.
Curenje nafte uočeno je 13. jula, a „Mittalu“ je iz Agencije za vodno područje Save i iz inspekcije dan kasnije naloženo preispitivanje izvora curenja. U dva navrata, 14. i 16. jula, iz ove kompanije
odgovoreno je da izvor ne potječe iz njihovih pogona, ali da su naložena iskopavanja do podzemnih instalacija da bi se otklonio i posljednji mogući uzrok, a to je da je kvar nastao na nekoj od cijevi pod zemljom, te da tim putem nafta iz Koksare dotječe do kanalizacionih kolektora, a onda i u rijeku.
Kako saznajemo u Federalnoj inspekciji, rok od 15 dana za otklanjanje problema iz naloga je do kraja ove sedmice, pa prema „Mittalu“ nisu izrečene nikakve mjere. Očekuje se da inspektori do kraja sedmice opet dođu na teren i utvrde je li istjecanje prekinuto.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

One thought on ““Mittal” još nije potvrdio da je nafta u rijeci Bosni iz njihovih pogona

  • Ovdje tek Bog sudi,ovozemaljsko je potplaćeno ili utušeno ili otjerano u roblje pa nesmije pisnut a rijeka će da preživi bandu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.