Iz svijetaNajnovije vijesti

Ribe su manjina u moru, rakova je daleko najviše

U projekt je bilo uključeno 360 znanstvenika iz 34 zemlje, a u deset je godina organizirano ukupno 240 ekspedicija
ZAGREB – Najbogatije morskim vrstama su vode Australije i Japana, a u svakom od tih područja živi gotovo 33.000 poznatih vrsta. U Meditaranu, pak, živi 16.848 morskih vrsta, a mnoge od njih ugrožene su urbanizacijom obale, prekomjernim izlovom i gubitkom habitata.
Nove 16.764 vrste riba
Na kraju projekta ‘Census of Marine Life’ moramo naglasiti da je većina organizama u oceanima ostala neimenovana, a njihov broj nepoznat. To nije priznanje neuspjeha, nego spoznaja da zbog veličine oceana nakon deset godina istraživanja imamo samo snimke toga što živi u morima – izjavila je za CNN dr. Nancy Knowlton iz Smithsonian Institutea, jedna od voditeljica projekta.
Inventura biološke raznolikosti pokazala je da su
rakovi, kojih ima 19 posto, najzastupljenija populacija u morima. Slijede ih mekušci (17 posto) te ribe (12 posto). U posljednjih 150 godina otkriveno je 16.764 vrste riba. No, znanstvenici procjenjuju da u morima diljem svijeta živi 21.800 vrsta riba. Nažalost, zbog prekomjernog izlova u posljednjih šezdesetak godina neke vrste riba, primjerice tuna, našle su se na rubu istrebljenja.
Zona sumraka
U sklopu projekta “Census of Marine Life” znanstvenici su posebno bili fokusirani na dubine veće od 200 metara, do koje uglavnom dopire svjetlost. Tu dubinu popularno nazivamo “zona sumraka” jer nakon toga nastupa mračni dio oceana. Dugo se smatralo da zbog ekstremnih uvjeta tamo nema života. No, u deset godina istraživanja u tom tamnom oceanskom bezdanu otkriveno je mnogo novih i rijetkih životinjskih vrsta.
Nafta ugrozila raznolikost života u Meksičkom zaljevu
Atraktivna je izgleda, a nazvana je Actinoscyphia Stephenson. Ta nova vrsta morske vlasulje živi u Meksičkom zaljevu, na dubinama od oko 1500 metara. Zvuči ironično, no Meksički zaljev, koji se suočava s najvećom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a, izazvanom ekplozijom naftne platforme Deep Horizon, područje je velike biološke raznolikosti. Na milijun i pol četvornih kilometara površine oceana živi čak 15.000 vrsta. No, to su samo neki od čudesnih oblika života u morima. Naime, znanstvenici procjenjuju da u morima diljem svijeta živi čak 230.000 vrsta, od kojih većinu još nismo ni upoznali.
( T. R.)

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.