Najnovije vijestiReportaže

Naši u Americi – Sjeverna Florida

Mail našeg Senaida Dedića koji se javlja iz Amerike
Pratim “Bistro BiH” već duže vrijeme i veoma mi se dopada stranica, a želim vam puno uspjeha u budućnosti.
Ime mi je Senaid Dedić i svi me znaju po nadimku Sena.Rodjen sam u Zenici, na obali rijeke Bosne.I ne pamtim kad sam prvu ribu u životu upecao što će reći da sam čitav život proveo u pecanju…ustvari, to mi je sastavni dio života. I danas, svaki slobodan trenutak provodim na vodi.
Na moju sreću, nalazim se na jednom od najboljih mjesta na svijetu za ribolov, jednom rječju raju za ribolovce – u Sjevernoj Floridi, uz samu granicu sa Georgiom, grad Jacksonville.
Prije 12-13 godina, po dolasku u Jacksonville, počela su i prva iskustva.Nas nekolilo totalno neiskusnih  zaljubljenika u ribolov, po onoj našoj navici – što ranije to bolje,

poranili bi prije svitanja na vodu i zabaci, pa čekaj.Nikakvih značajnijih ulova nije bilo, i tako, dan za danom, gledajući šta rade domaći ribolovci, i mi smo sticali iskustvo za ovo podneblje i ove vode.
Tehnike ribolova su raznovrsne, zavisno od vrste ribe koja se lovi.
Pošto se grad nalazi na obali Atlanskog Okeana, često odem i na otvoreni Okean, i do 100 kilometara od obale (70 milja).
Tehnika ribarenja je sa teškim štapovima, i lovi se na dubinama od oko 100 metara, na komade ribe, na lignje i žive mamce (kedere).Na tim dubinama se love Gruperi, Snaperi, Kobije, Baylineri, Barakude, Sea Bass, Amber Jack, Ajkule itd.
Samo uzimanje ribe na toj dubini je za nepovjerovati – udari su tako siloviti da, ako nisi spreman, često puta gubiš štap iz ruku koji nije nimalo jeftin.Borba sa ribom traje, u zavisnosti od njene težine, najmanje 20-30 minuta, a zna da traje i satima.Poslije ovakve borbe najradije bi da ostaviš štap no o ovoj tehinici ću detaljnije drugom prilikom.
Na otvorenom okeanu ima jedna druga vrsta ribolova koja se zove troling.Koriste se malo lakši štapovi, mamac se zakači na takozvane rigere koji izlaze sa strane čamca u obliku antena koji imaju štipaljku, i riba, kad uzme, praktično otkači štipaljku i onda počinje borba.Na taj način se uglavnom love Sailfish, Mahi Mahi, Vahoo, Marlin, Barakuda, Kingfish itd.
Malo ću da vas upoznam sa trećom vrstom ribolova koji prakticiramo ovde, a to je na intercostalskim vodama – praktično slana voda iako je rijeka u pitanju, koja mijenja tok svakih 6 sati u zavisnosti da li je plima ili oseka.
Peca se sa čamca i uglavnom se koristi lakši pribor, a veoma je bitno da se prati plima ili oseka.Najbolje vrijeme je 3 sata prije oseke jer tada mnoštvo mlađi i srimpa izlazi iz potoka i povlači se u dublju vodu tako da ih grabljivice samo dočekuju – tada uglavnom radi varalica i živi mamac.
Do živog mamca se dolazi bacanjem mreže (castnet).Mnoštvo raznovrsne ribe se lovi ovom tehnikom – uglavnom su to Redfish, Bluefish, Flaunder, razni Jackovi Sea Trauth.
Veoma je zastupljen i ribolov na plovak, samo što su plovci puno veći od onih koji se koriste na našim vodama.
Riba radi tokom cijele godine  – u zimsko doba se bude druge vrste ribe kao što su Shiphead, Blackdrum, Trouth itd.
Pored svih ovih slanih voda, Florida se odlikuje i po velikom broju slatkovodnih jezera i rijeka.Jezera su prepuna catfifsh – što je u prevodu naš som carp – šaran (koji ovde uopšte nije cijenjen) bass i još dosta riba kojih nema u našim vodama u Bosni i Hercegovini.
Poslije godina provedenih na ovim vodama i mi Bosanci i Hercegovci smo se odomaćili, to jest, naučili kako se peca, pa su počeli i uspjesi – kako na privatnom, tako i takmičarskom djelu.
Ovom prilikom vam šaljem nekoliko slika sa raznim vrstama ribe, a uskoro će ih biti još.
Jedno veliko bistro za sve dobre ljude koji ovo čitaju, i jedan veliki pozdrav svima koji su doprinjeli da ova stranica zaživi.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

2 thoughts on “Naši u Americi – Sjeverna Florida

  • Dobro si napisao raj za ribolovce. Uzivaj buraz i javi nam se opet sa kojom slicicom i liepom reportazom sa vode.

    Bistro Sena

  • montana

    Bistro druze i slikaj nam tu Floridu, posebno sad kad nastupi zima i snijeg!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.