Ekološka katastrofa u Mađarskoj !

Otrovna bujica crvenog blata stigla do Dunava!

Otrovna bujica crvenog blata izazvana industrijskom nesrećom u Mađarskoj stigla je u četvrtak ujutro do Dunava prijeteći ekosistemu velike rijeke s lužnatim postotkom koji je lagano izad normale, saopćio je zvaničnik Službe za vode.
On je kazao da uzorci vode uzeti na utoku rijeke Raab u Dunav otkrivaju “lužnati postotak lagano iznad normale, između 8,96 posto i 9,07 posto”, dok je normalan osam posto.
Otrovna bujica crvenog blata koje se izlilo iz jednog rezervoara u tvornici boksita i aluminija u gradu Ajka, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, prešla je iz rijeke Raab u Dunav nešto iza 06.30 sati u Gyoru.
Ekološka katastrofa koja je u ponedjeljak pogodila Mađarsku prijeti cijelom ekosistemu druge po dužini rijeke u Evropi, poslije Volge, i flori i fauni.

U ovoj industrijskoj nesreći bez presedana u Mađarskoj već su četiri osobe izgubile život, među kojim jedna djevojčica od 14 mjeseci, više od 120 osoba je zadobilo povrede, a tri osobe su nestale, prenio je AFP.

Mađarska policija započela je službenu istragu oko curenja hemijski otrovnog mulja, koje je izazvalo najgoru ekološku katastrofu u povijesti te zemlje. Evropska unija izrazila je bojazan kako bi se toksične kemikalije mogle putem Dunava proširiti regijom, odnosno drugim državama.

Pročitajte i:   BiH je jedina država bivše Jugoslavije koja nije potpisala sporazum o zaštiti migratornih ptica močvarica

„Zabrinuti smo ne samo za mađarski okoliš već i za potencijalnu opasnost prelaska zagađenja preko granica Mađarske“, izjavio je glasnogovornik Evropske unije Joe Hennon.

Šef mađarske policije Jozef Hatala rekao je kako će nacionalni biro za istragu voditi istragu „s obzirom na složenost i važnost situacije“. Mađarska tvrtka MAL, koja je vlasnik otvorenog spremnika otpadnog mulja koji je iscurio, još ranije je istaknula kako nije bilo znakova upozorenja koji bi se mogli tumačiti kao preteča nastaloj ekološkoj katastrofi.

Raspravlja se i o tome da prema standardima EU-a toksični mulj zapravo „tehnički“ nije opasan. Mađarski premijer Viktor Orban za agenciju Associated Press je rekao kako je spremnik pregledan samo dvije sedmice prije curenja te da nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Glasnogovornik Greenpeace Internationala Herwit Schuster opisao je ekološku katastrofu kao jednu od tri najgore u Evropi u posljednjih 20 ili 30 godina. „Ta je zemlja zagađena i uništena za dugo vremena“, izjavio je.

Podsjetimo, između 600.000 i 700.000 kubičnih metara crvenog otrovnog mulja iscurilo iz spremnika tvornice za preradu aluminija Ajkai Timfoldgyar, u mjestu Ajka, 160 kilometara od Budimpešte. Pritom je poplavljeno 40-ak kvadratnih kilometara, odnosno nekoliko sela.

Pročitajte i:   Važno upozorenje: Hutovom blatu i dalje prijete presušivanje, zarastanje i požari

Taj mulj dobiva se pranjem boksita u natrijevom hidroksidu, koji iz stijene odvaja aluminij, a ostavlja karakteristični crveni mulj, koji u sebi sadrži, između ostalog, 40 do 45 posto željeznog oksida. Taj je mulj jaka lužina koja ostavlja opekline u izravnom dodiru s kožom, a ukoliko se proguta, može oštetiti pluća i probavni trakt, što dovodi i do smrti.

Vijest prenesena sa : http://www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.