EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe zbog otpadnih voda

Masovno uginuće ribe uslijedilo na mjestu nizvodno od kolektora otpadnih voda koje se izlivaju iz fabrike šećera u Velikoj Obarskoj, kaže Slaviša Savić
U majevičkom obodnom kanalu u Velikoj Obarskoj, kod Bijeljine, došlo je do masovnog uginuća ribe zbog izlivanja otpadnih voda iz kolektora bijeljinske “Šećerane”, rekao je Srni pomoćnik direktora Agencije za vode Republike Srpske Slaviša Savić.
Savić je naveo da je po izlasku na teren utvrđeno da je masovno uginuće ribe uslijedilo na mjestu nizvodno od kolektora otpadnih voda koje se izlivaju iz fabrike šećera u Velikoj Obarskoj, a na osnovu preliminarnih analiza konstatovano je da je u majevički obodni kanal puštena otpadna materija izuzetno visokog baznog sadržaja.
“Zbog ovoga je došlo do uginuća ribe. Vodoprivredni, kao i ekološki inspektori bili su na licu mjesta, te donijeli rješenje kojim se
zabranjuje dalje puštanje tih otpadnih voda”, rekao je Savić, dodajući da će nakon daljih analiza biti sagledana mogućnost da se uradi čišćenje mulja ili da se, eventualno, poveća nivo vode da bi se razblažila prisutna koncentracija ovog “visokog baznog sadržaja”.
Prema njegovim riječima, uzorci su uzeti iz kolektora, urađene su analize određenih fizio-hemijskih i drugih hemijskih pokazatelja.
“Nakon što smo dobili informaciju da je u ovom kanalu došlo do ispuštanja nekih otpadnih voda i da je to uzrokovalo značajno uginuće ribe na području Velike Obarske, odmah smo, zajedno sa ovlaštenim laboratorijama za vode, odnosno predstavnicima Instituta za vode RS, po našem nalogu, izašli na teren”, objasnio je Savić.
On je ponovio da je riječ o preliminarnim rezultatima, te da će do sutra, nakon svih analiza u laboratorijama za vode, biti poznati i detaljnije analize i parametri prisutnih elemenata u vodi.
U noći između ponedjeljka i utorka u majevičkom obodnom kanalu u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine uginula je ogromna količina ribe.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.