EkologijaNajnovije vijesti

Čista rijeka Miljacka

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, u srijedu 20. oktobra 2010. godine je održana radionica na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti na izradi studije u okviru projekta “Čista rijeka Miljacka”.
Početkom 2008. godine sarajevska opština Centar je, u nastojanju da odgovori na brojne zahtjeve građana za zdravijim i ljepšim okolišem, a na što se obavezala i uvođenjem međunarodnog ekološkog standarda ISO 14001, pokrenula projekt uređenja cjelokupnog toka rijeke Miljacke koja povezuje širi prostor, s ciljem da se očuva i poboljša kvalitet voda, osigura čistoća, zaštita resursa i ekosistema i ujedno doprinese prevazilaženju granica između općina i entiteta, poboljšanju turističkog i sveukupnog razvoja čitave regije, unapređenju javnog zdravlja te podizanju ekološke svijesti stanovništva.
Projektna ideja pod nazivom “Čista rijeka Miljacka” prezentirana je u Opštini Centar 20. marta 2008. godine – na Međunarodni dan rijeka, uz učešće predstavnika institucija lokalnih vlasti na područjima oba entiteta kroz koja protiče Miljacka, razvojne agencije SERDA, te nevladinih udruženja koja se bave ekologijom.
Ideja je dobila jednodušnu podršku svih budućih partnera u projektu, koja je u decembru 2008. godine rezultirala potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji i učešću u realizaciji projekta „Čista rijeka Miljacka“. Protokol su potpisali predstavnici opština Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Pale i Istočni Stari Grad, Kantona i Grada Sarajevo, Grada Istočno Sarajevo i agencije SERDA.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Obzirom na kadrovske i druge potencijale, za koordinaciju aktivnosti zadužena je agencija SERDA i Tim za implementaciju sastavljen od predstavnika svih partnera u projektu.

Za realizaciju prve faze potpisnici Protokola su osigurali 500.000 KM, od čega je Općina Centar donirala 50.000 KM. Obezbijeđena inicijalna sredstva namijenjena su za izradu studije kojom bi se, na osnovu analize sadašnjeg stanja, definisali konkretni programi i aktivnosti na uređenju Miljacke, uz procjenu potrebnih finansijskih sredstava. Kako se radi o dugoročnom i skupom projektu, što pretpostavlja angažovanje sredstva iz evropskih fondova, odnosno kredita Svjetske banke ili Evropske razvojne banke, neophodno je da studija po sadržaju, metodologiji i formatu zadovoljava sve kriterije međunarodnih fondova i kreditnih institucija.

U septembru ove godine Konzorcij je dostavio izvještaj o obilasku terena za slivove rijeka Miljacka, Željeznica, Zujevina, Kasindolski potok (Dobrinja) i dio rijeke Bosne do vodnog sliva Reljevo – koje će obuhvatiti studija, kao i analizu raspoložive dokumentacije i metodologiju izrade studije. Tim povodom je u agenciji SERDA i održana pomenuta radionica, na kojoj su stručnjaci Konzorcija partnerima u projektu prezentirali izvještaje i analize po segmentima: biogeografske, klimatološke, hidrološke i demografske karakteristike područja slivova, potom oblast privrede, vodoprivrede, ekologije i zaštite okoliša, kulturnog naslijeđa te uspostave elektronske GIS baze podataka. Na radionici su dogovoreni naredni koraci u realizaciji projekta.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.