Spasimo izvor Sane!

Danas, na jednoj vijesti, osvanu komentar posjetioca stranice sa nadimkom Djuro koji glasi:
Protest: Protiv izgradnje hidrocentrale na izvoru Sane
Lokacija: Na izvoru, kod mosta na Mračaja na mjestu izgradnje
Vrijeme: Subota 30. Oktobar u 12h
Samo jedna vjetrenjača može proizvesti 3,6 MW, a ovi nesretnici prave HC snage 4,9MW.
Već su napravili ogromnu štetu a planiraju uništiti totalno.
Ko je bio na izvoru Sane, može razumijeti kakav zločin prave. Ovo što rade je ponižavanje nas kao naroda!
Zato izađimo iz svojih rupa i vidimo se na izvoru Sane 30. Oktobra u 12h!
Šalji dalje!!!!
Malo sam tražio po netu i našao ovu vijest sa kraja avgusta ove godine, u kojoj se na stranici www.zelenkovac.org iznose argumenti protiv i, najblaže rečeno, sumnjiva procedura početka izgradnje.
Hoćemo li dozvoliti zločin nad Sanom ?
Napisao: Borislav Janković

Bez zakonskog osnova, bez građevinskog odobrenja, bez ekološke saglasnosti i bez ikakvih najava, nepoznati izvođači radova  probili su put od sela Donja Pecka, preko Marića Rusta do mosta za Vrbljane na rijeci Sani.
Odatle je isječena šuma u pojasu 20 metara i dužine oko 500 metara uzvodno bez ikakve konsultacije i dozvole šumara. Doduše, Ministar  Poljoprivrede Šumarstva i Vodoprivrede, Radivoje Bratić, izdao je sumnjivo rješenje da se šuma u tom pojasu isječe a da se tom zemljištu promjeni namjena ustupajući ga preduzeću L.S.B. Elektrane Banja Luka. Rješenje je izdato 27.07.2010 a mjesec dana je potrebno da isto postane pravosnažno.
L.S.B.Elektrane je, ne čekajući da rješenje postane pravosnažno, šumski pojas već isjeklo.
Isto preduzeće je već prosjeklo put iako nema ni građevinsku dozvolu, niti urbanističku saglasnost a ni ekološku studiju.
Suluda ideja da se na rijeci Sani gradi hidroelektrana sprovodi se na silu bez obzira što su građani na javnoj raspravi definitivno izjasnili se protiv te gradnje.
Bez obzira što je zvaničan stav opštine protiv gradnje i bez obzira što je Koalicija NVO-a za zaštitu Sane organizovala kampanju sa preko 8 000 potpisa građana protiv gradnje.
Na kraju, Okružni Sud u Banja Luci po tužbi predstavnika Opštine Ribnik i Koalicije, donio je presudu da se Ekološka studija poništi, uvažavajući argumente građana, Nevladinih organizacija i opštine.
Da disharmonija i nedostatak uma bude veći, gornji tok Sane sa izvorima, urbanističkim planom predviđa da se od strane Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa proglasi Prakom Prirode.
Potpuno jasno se vidi nedostatak pravne države i trulež sistema!
Dva bitna Ministarstva, predstavnici vlasti koje smo mi birali, grubo krše zakon, čineći neviđen zločin nad najljepšim i najzdravijim kutkom u Republici Srpskoj.
U normalnoj, savremenoj državi, ovakvi postupci koštali bi ih ne samo silaska s fotelje nego i pristojnog zatvora a u ovoj sklepanoj tvorevini gdje korupcija i kriminal caruju očekivati je da pisac ovih redova bude skraćen za glavu.
Poštovani čitaoci ove vijesti, zapitajte se kamo dalje?
Može li se i kako uspostaviti Zakon?
A mi koji smo za to da se prelijepi izvori zaštite, sačuvaju i koriste u svrhu zdravlja, uživanja, eko turizma i dragocjenog prirodnog nasljeđa, učinićemo sve i boriti se do kraja.
Načina ima!Svi koji su za to, dobro su došli i neka se ne plaše.
Ministri koji za mjesec dana to više neće biti, u svojoj  nezasitosti i gramzivosti ne prezaju da pljunu na Zakon i zakorače u nešto što nije njihovo pa da nagrabe još ovaj put.
Mrtvo More, Šaka Jada, Nejaki Uroši i Kilavi Radovani, neka ne reaguju – nek’ svojoj djeci ostave suvu slamu, lampu i buđav lebac a Ministri nek se tale sa bogatim biznismenom iz nepoznatog svjeta, mjere kilovate i litre najkvalitetnije pitke vode u Evropi.
Sila Boga ne moli ali ni Bog silu ne voli. Onima koji su ovdje došli da prave pravnu državu oči ne mogu biti zatvorene a nama ruke, snaga i pamet ne smiju biti zavezani.

Pročitajte i:   KSR Travnik: Izvršeno drugo poribljavanje rijeke Lašve

Borislav Janković
Alias Boro sa Zelenkovca

2 thoughts on “Spasimo izvor Sane!

 • 23. Oktobra 2010. at 17:01
  Permalink

  Sana je posljednja BH rijeka bez H-ane
  dajte da ostane tako !!! 😉

 • 30. Oktobra 2010. at 01:45
  Permalink

  podrska od eko sporta i poruka ne odustajte na vama je sve ,,,,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.