Najnovije vijestiOstale vijesti

Pozitivna BiH – Tatjana Vučković, sjajna poduzetnica iz Sarajeva

Rizik se isplatio – gliste i humus idu u EU ♦ Za uzgoj glista potrebno je matično leglo od jednog kilograma čistih glista, ali i farma opremljena potrebnom infrastrukturom. Za početak uzgoja potrebno je između 15.000 i 100.000 KM, u zavisnosti od toga koju vrstu gliste želite uzgajati i sa koliko legla želite krenuti
Tatjana Vučković iz Sarajeva je napustila siguran posao u javnom preduzeću i posvetila se uzgoju glista i proizvodnji humusa.Odabrala je baš to jer je željela da radi u prirodi i jer se tada tim poslom malo ko bavio.
Danas izvozi na tržište EU i djeluje veoma sretna.
Život se sastoji od izbora, a jedan od najboljih izbora koji možete napraviti i koji će dovesti do većeg i bržeg uspjeha je uživati u onome što radite i volite.Ja ne volim raditi samo da ispunim formu ili da zadovoljim glupe standarde nekog ko sam ne razumije šta hoće u svom životu.Uvijek me interesovala poljoprivreda i sam rad, a svakog od nas ponekad nadahne velika ideja, samo što ako nemamo nekoga tko će vjerovati u nas, tko će nam pružiti riječ ohrabrenja ili konkretnu finansijsku pomoć – te velike ideje često ostanu neostvarene” – priča Vučković.
Kaže da je za uzgoj glista potrebno

matično leglo od jednog kilograma čistih glista, ali i farma opremljena potrebnom infrastrukturom.Za početak uzgoja potrebno je između 15.000 i 100.000 KM, u zavisnosti od toga koju vrstu gliste želite uzgajati i sa koliko legla želite krenuti.Gliste se hrane organskim otpacima voća i povrća, zelenim otpadom i stajskim đubrivom, a za rad s njima potrebna su obična građevinska kolica, vile, lopata, kofa za zaljevanje legla, lakmus papir, termometar koji služi za provjeru temperature u stajnjaku, sita za prosijavanje humusa i rukavice – ako se ovim bavite iz hobija, ili mehanizacija, cisterne za vodu i digitalni pehametar – za profesionalni uzgoj.Radno vrijeme sa glistama i humusom je u proljeće i ljeto od 8 do 12 sati, u jesen oko 4 sata, a zimi 2 sata, dok je u zatvorenom prostoru uvijek između 4 i 5 sati.
Za dostizanje evropskih standarda potrebno je samopoštovanje, odlučnost, jaka želja i volja.Treba mnogo učiti, a da postignete standarde treba jedna proizvodna godina i registracija kao proizvođač.Ja sam svoj prvi zvanični certifikat dobila s prvim izvozom glista u EU, a kasnije je došao i certifikat za drugu vrstu gliste s tim da uvijek podlježete kontrolama, kada god inspekcije odluče da ih naprave” – pojašnjava Tatjana i kaže da nivo kvaliteta nije sada teško održavati, a da, između ostalog, kvalitet i kontrolu humusa u BiH prati Zavod za agropedologiju u Sarajevu čiji atest i analize prihvataju EU i zemlje regiona.
Tatjanine gliste su i pod stalnim nadzorom veterinarske stanice u Sarajevu i laboratorije u Beču koja vrši kontrolu kvaliteta humusa i glista na patogene i parazitske bakterije, a na evropsko tržište je prvi put izašla sa crvenom kalifornijskom glistom, koju je uzgojila prirodnim putem i to u Švedsku, a kasnije je već nekako krenulo.Gliste prodaje po kilogramu, a izvezena količina je, kaže, poslovna tajna.
Danas uočava veliku razliku u poslovanju sa ljudima Balkana i iz EU.
Sa poslovnim partnerima iz EU koji znaju o kakvom je poslu riječ nije problem i oni ovu vrstu posla jako cijene i poštuju, za razliku od naših poslovnih partnera i zakonodavaca” – kaže Tatjana.
Uzgajajući gliste naučila je da je samopoštovanje jedna od najvažnijih stvari u životu.
Uspjeh nije toliko važan kao što je to osobnost koju za to vrijeme postignete.U poslu pak treba naučiti jednu životnu lekciju, a to je da znate dostojanstveno da podnesete poraz i da se sa tim porazom nosite kako vam priliči i da ne tražite krivca u drugom.Isto tako treba znati da dostojanstveno nosite teret slave i sve što uz nju ide i ne zaboravite da ste prije svega čovjek” – priča ova mlada žena.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

(Serijal tekstova “Pozitivna BiH” je izlazio u magazinu Start, a koji je završen izložbom fotografija iz tog serijala održanoj na Dan državnosti BiH 25.11.2010. godine, u prostorijama opštine Stari Grad Sarajevo.Izložba je posvećena Ekremu Tinjaku, novinaru magazina Start BiH koji je preminuo u 42. godini. Pozitivnu Bosnu i Hercegovinu su pokazale novinarske fotografije, čiji je organizator magazin Start, a pokrovitelj član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Jedina želja i namjera autora bila je potaknuti građane BiH da svoju zemlju vide u ljepšem i zdravijem svjetlu, pozitivnu, i da na taj način počnu razmišljati o njoj, ali i o sebi.)

Sve informacije o nabavci legla i humusa možete dobiti kontaktirajući Tatjanu Vučković na +387 63 870 511 ili na mail tatjanahillary@gmail.com

One thought on “Pozitivna BiH – Tatjana Vučković, sjajna poduzetnica iz Sarajeva

  • ZIVIM U JEDNOM ROMANIJSKOM SELU NA OKO 800m NADMORSKE VISINE.POSJEDUJEM VLASTITO STAJSKO DJ.SLAMU,SJENO INTERESUJE ME KAKVA BI MI BILA ISPLATIVOST OBZIROM DA VEC ODAVNO RAZMISLJAM O UZGOJU KAL,GLISTA.DRUGARSKI POZZZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.