Iz svijetaNajnovije vijesti

Novinarka šamponom ubila 12 ribica

Danska televizijska novinarka Lisbet Kelster optužena za ubistvo 12 akvarijumskih ribica tokom jedne emisije, oslobođena je optužbe u žalbenom postupku.U jednoj emisiji posvećenoj zaštiti prava potrošača, prikazanoj na državnoj televiziji DR u novembru 2004. godine, ona je željela da pokaže da je jedan šampon protiv peruti toliko toksičan da ubija ribice. U akvarijum je sipala veoma razrijeđeni uzorak šampona koji u sebi sadrži fungicidni i baktericidni agens protiv peruti.
Dvanaest od 13 ribica u akvarijumu je uginulo u naredna tri dana.
Vrlo brzo jedan veterinar je protiv nje podnio tužbu optužujući je za izlaganje ribica nepotrebnoj patnji i kršenje zakona o zaštiti i o eksperimentima nad životinjama.
U maju prošle godine, prvostepeni sud u Copenhagenu proglasio je novinarku
krivom za nepoštovanje zakona.
Sudija ipak nije izrekao nikakvu kaznu ocijenjujući da je između podnošenja tužbe i suđenja proteklo “nerazumno mnogo vremena”. Lisbet Kelster je podnijela žalbu, tražeći da bude oslobođena optužbe.
Sudije apelacionog suda u Copenhagenu su to i učinile ističući u svom rješenju da obavljeno testiranje nije u nadležnosti konvencije Vijeća Evrope o zaštiti životinja podvrgnutih laboratorijskim eksperimentima.
Također su ocijenili kako nije dovoljno dokazano da je Lisbet Kelster kod ribica izazvala tjeskobu i patnju, kao što je tvrdio podnosilac tužbe.
Novinarka je izjavila da je zadovoljna veoma jasnom presudom koja je oslobađa svih tačaka optužbe.
To je velika pobjeda za slobodu rada novinara. Nisam dželat koji muči ribice i nisam prekršila propise o zaštiti životinja“, izjavila je ona po oslobađajućoj presudi, prenijeli su mediji.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.