Najnovije vijestiTakmičenja

Tradicionalno takmičenje mladičara na Drini u Ustikolini

Nezaboravno druženje na obalama Drine
U organizaciji SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline,  u subotu,  29.01.2011., održan  je osmi po redu tradicionalni  Kup u lovu mladice  na Drini. Na druženju u prirodi i lovu  mladice na obalama ove rijeke okupili su se mnogobrojni ribolovci iz  svih krajeva  Bosne i Hercegovine.  Bila  je to  veličanstvena fešta, koja je trajala do kasno u noć, ali ovog puta niko od  ribara nije upecao kraljicu naših voda.
Mada   je  Drini poznata  rijeka po bogatstvu većih primjeraka mladice, ovog puta jednostavno riba  nije  “grizla”.
Nijaz Šahinović iz Visokog , Haris  Sijerčić i Ramiz  Gušo iz  Sarajeva,  kažu da  su  došli na Ustikolinu radi druženja, a lov    ribe  im bio  je u drugom planu.  Lovilo se na nekoliko lokaliteta, odnosno poznatih staništa  ove  vrste ribe – na Crnoj stijeni  i kod  Rasadnika na Cvilinskom polju, pa sve do Jošanice.
Domaćini ovog  tradicionalnog takmičenja  mladičara učinili su sve da 
ovaj skup  ribara protekne u  uspješnoj organizaciji. Bilo je i duhovitih  ribarskih šala  i smijeha, bogate  trpeze, ali isto tako i  dobre   domaće šljivovice.
S nama su se družili i novinari  TV Hema koji su zabilježili  ovo lijepo druženje ribara na   Drini gdje  nije bilo  ulova ribe.
Na kraju fešte  Televiziji Hema  i ribarima  Novogradske općine uručene su Zahvalnice.
Prvi čovjek  ribara ovog kraja  Admir  KuljuhSulejman  Dreca, sekretar  ribara   i ovog puta  pripremili su   lijepo druženje  ribara  u Ustikolini.
“Ovo  takmičenje proteklo je  po lijepom, ali  prohladnom vremenu   i u dobrom raspoloženju. Želimo da   nam   ponovo dođete  i naredne godine kako bismo  se  družili”, rekao je  Sulejman  Dreca, generalni sekretar  SRD  “Halil Soifradžija”  – Ustikolina.
Tekst  i foto:  Ismet  BAJROVIĆ

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

3 thoughts on “Tradicionalno takmičenje mladičara na Drini u Ustikolini

  • Miodrag

    Lijepo je druženje, ali bi bilo još ljepše kada mi bilo i ulova.Međutim da bi bilo ulova mora se puno toga učiniti da se zaštiti mladica i riba uopšte.U zadnje dvije tri godine bio sam na drini( u tim krajevima)i kada sam vidio i čuo kakve se sve mladice vade iz vode i nose, nije ni čudo da je svaki dan sve manje ove ribe.Kako će je biti kad se mladuljci od jedva 1 kg nose kući.

  • Slazem se s tobom…samo pogledajte cinjenice….Zadnjih cini mi se 5 godina na tradicionalnom druzenju – kupu uhvacena je jedna mladica ispod mjere i to cini mi se prije 2 godine…..katastrofalno je da se na nekada najljepsem mjestu na rasadniku lovi zivim mamcima na plovak a ulete i podvodne muhe….a ko fol revir……

  • Crnimrav

    Ako nadjem fotografije snimljene 70-tihi 80-tih, kasnih, s ribolova s Drine, saljem ljubiteljima uspomena a nikako, novom narastaju koji ne razlikuju mladicu od skobalja, niti je zele savladati. Ja sam svjedok Sofradzije rahmetli mladica svezanih spagom u Drini da Tiiito posalje auto po njih.A nikad preko 2 kom. Danas, zalim mladicare koji ceznu za ulovom i pustanjem u rijeku, sto je ne mogu sacuvati kad je ni vlast, ni oni koji primaju placu za to, se odnose kao za necim kao “prohujalo sa vihorom” Tuga. Danasnja mlada generacija dolazi da bude svjedok unistenja jedne vrste koja je imala sve mogucnosti da uspjesno opstane u Drini. I stoga, im dajem za pravo da svakom starijem ribaru sa Drine i povremenim bacacima raznih nedozvoljenih sprava, zabrani izlazak na vodu ili iskljucivo pod pratnjom neke svjesne osobe.Nekoliko cuvara, nemoze pravovremeno biti na svim mjestima ma koliko se trudili. Tema je siroka kao Drina, a ja bih za sada toliko. BISTRO PRAVIM!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.