Twichbait

Piše: Zlatan Starčević – Zlaja
Sada je zima, vrijeme da rezimiramo, saberemo, oduzmemo, pa malo, po ribarski, i dodamo.Dobio sam puno upita na privatne poruke na forumu, a prilikom postavljanja ulova u našim omiljenim temama i raznim forumima, pa ću ovdje pokušati odgovoriti kako ja pecam sa twich mamcima.

Ja sam „samouk“  i nisam imao nikog da me povede sa sobom na pecanje osim par starih mladičara koji samo poznaju ružno pače i dvodjelnu rapalu, pa sam zanat počeo sam klesati na rijeci.I dalje i sam pitam iskusnije kolege kako i na koji način prezentirati grabljivici mamac koji odlično glumi njenu žrtvu, pa krenimo redom.

Twich tehniku i mamce su izmislili USA ribolovci na basa i hvala im na tome, jer su  vobleri sa raznim dubinama zaranjanja i raznim vibracijama počeli davati slabije rezultate pri pecanju. Trebalo je izmisliti nešto novo, te se pojavio vobler koji suspendovano tone ili supendovano – vremenski odloženo, izranja. Na samo ponašanje suspend voblera ima uticaj
gustina, temperatura vode, podvodne struje i još par caka kao što je težina kopče koju koristimo i t.d. – to blago tonjenje i parkiranje letargičnoj ribi pred nosom je donijelo revoluciju u spin pecanje i počeli smo drugačije da razmišljamo o svemu što smo probali prije.
Nastojimo da naš mamac oponaša ranjenu ili bolesnu „pred odlazak na onaj svijet“ ribicu, Kako je to  uradio i Lauri kada je izmišljao vobler – šta onda tu imamo novo?
E ima, i to puno novina!
Kao prvo, plastika je zamijenila drvo i vobler je unutar tijela dobio praznu komoru, onda su stručnjaci počeli da trpaju unutra kuglice za bolji izbačaj, balans i roll utege i ostala čuda savremene izrade mamca, tako da sada, kada cimnemo takav vobler, dosta uvjerljivije odglumi bolesno proklizavanje, a kada stanemo sa cimanjem, on se drži u sloju vode gdje se nalazi i blago leluja kao pravi keder.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Tehniku moramo prilagoditi uslovima u kojim pecamo.Veoma je lako sa visočijeg mjesta ili čamca prezentirati vobler twich tehnikom – oboriš štap pod određenim uglom prema vodi i polako, imamo prostor gdje sa kratkim spin štapom možemo da radimo.Ja većinu sezone pecam iz vode, zagazim do pasa u vodu i zabacim preko jake srednje struje u svoj hot spot, te bilo kakvo obaranje štapa prema vodi dovodi do toga da matica pokupi najlon i „ćao bato“ ode vobler iz vruće zone.A opet, ako dignem  štap u zrak – vratim suspenda u gornji sloj i izvedem ga iz „vrućeg“ sloja vode.
Pa što da se radi?

E ovako – zabacim i pri padu voblera u vodu oborim štap paralelno sa vodom i jako trznem, te tako vobler dovedem u njegov sloj…onda dižem štap da mi struja ne ponese najlon, a suspend u vrućoj zoni stoji i leluja…dva puta „cim“ lagano iz zgloba i to „cimanje“  ima blagi uzgon prema površini zbog mog položaja štapa…onda jedan „cim“ dole da vratim vobler u zonu, pa stop, i opet lelujanje.
Sa ovom tehnikom sam upecao sve ribe koje ciljano lovim, i pecanje sa ovim mamcima je sami vrh spin ribolova.Tehniku sam prilagodio sebi t.j.,  uslovima u kojima pecam.
Sama tehnika može i jednostavnije da se odradi sa twich voblerima koji brže tonu kao recimo „salmo thrill“ koji tone kao sjekira – više nemam potrebu da guram suspend dole nazad u lovni sloj već zbog stalnog tonjenja moram da ga održim u sloju vode, znači – štap u zrak i nema više potrebe za manevrima štapom prema dole, već samo lagani „cim“ i motanje viška najlona.
Ali kako to cimati?
Pa fino – ne smijemo grabežljivici prezentirati super brzu ribu koja leti kao supermen i spajdermen zajedno, to nije više bolesno i ranjivo već pretjerano zdravo i super pokretno, ko bi još to ganjao i trošio energiju.Treba raditi iz zgloba ruke lagani cim…pa pauza…pa opet cim cim…pa pauza…e sada, pauza i cimova ima kombinacija kao na lotu 2-1,3-1 i ostale matematičke formule.Ja se tih formula ne pridržavam,  već to radim nekako prirodno i po automatizmu.Ako vidim aktivnost grabežljivice – twicham življe, ako je voda mirna bez dešavanja – onda polako meraklijski pretražujem teren sa veoma blagim trzajima štapa

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Moji omiljeni twichevi od prije su x rap, salmo sting, salmo thrill, cultiva rip n” minnow,  a od ove sezone vrhunski lucky craft pointer sp, megabass i to 95 i 110.Za ubuduće – sami  Bog zna, već vidim u novoj rapalinoj paleti neke modele od kojih mi oči sjaje.
Mogu slobodno reći – ovo mi je omiljena grupa mamaca za prevazilaženje krize srednjih godina…

One thought on “Twichbait

  • 10. Februara 2011. at 03:24
    Permalink

    lijepo rezimirano svaka cast .. za neuke stvarno super stvar da nauce nesto …:) bistroo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.