EkologijaNajnovije vijesti

Očistimo BiH od olupina!

Mail koji je stigao kao poziv svim ribolovcima u Bosni i Hercegovini da pomognu realizaciju ove jako korisne akcije.Potrebno je samo poslati lokaciju gdje se nalaze olupine od automobila ili drugi željezni kabasti otpad, te, ukoliko ste u mogućnosti, isti uslikati i poslati slike.
Poštovani,
po uzoru na jedinstvenu akciju uklanjanja automobilskog otpada iz prirodne sredine, koja je pokrenuta prije sedam godina u Hrvatskoj, automobilski brendovi Renault, Nissan i Dacia u saradnji sa sarajevskom agencijom 2AM DRAFTFCB a uz medijsko pokroviteljstvo Autoshop magazina su pokrenuli ekološku akciju „Očistimo BiH od automobilskih olupina“.
Pomenuta akcija u Hrvatskoj je dala odlične rezultate, s obzirom da je tokom trajanja uklonjeno i na propisan način zbrinuto čak oko 13.000 automobilskih olupina iz svih krajeva susjedne zemlje i sa svih mogućih mjesta na koje su odbacivane, iz rijeka, jezera, mora, planina, urbanih sredina….
Sama akcija je definitivno imala i značajan uticaj na ekološku svijest građana Hrvatske koji su u velikom broju uzeli učešće u istoj i to na način da su masovno prijavljivali lokacije odbačenih olupina pa čak i učestvovali u njihovom odvoženju.
Isto tako u akciji su učešće uzele i neke državne i lokalne institucije i organi tako da je njen ekološki i opšti uticaj bio daleko veći od pukog uklanjanja otpada iz prirode. Medijska podrška je bila značajna od strane mnogih medija što je doprinijelo omasovljavanju i opštem prihvatanju akcije tako da su se neka od pojedinačnih izvlačenja olupina pretvarala u pravi mali spektakl, uz učešće
vatrogasaca, policije i vojske…

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

S obzirom na uspjeh ovakve akcije u našem susjedstvu, uvjereni smo da istu stvar možemo i moramo ponoviti i u Bosni i Hercegovini koja isto tako ima veliku količinu nepropisno odbačenog automobilskog, ali i drugog metalnog otpada u prirodi.

Već smo pokrenuli aktivnosti oko uključivanja i uvezivanja različitih organizacija i institucija u našoj zemlji (državnih, lokalnih, ekoloških, rekreativnih i dr.) kako bi što bolje i temeljitije realizovali ovu, složićete se, veoma korisnu akciju.

Zbog svega ovoga, slobodni smo da vas pozovemo da uzmete učešće u ovoj akciji, na način da u skladu sa aktivnostima vaših članova, koji često borave u prirodi, pomognete da odredimo što više lokacija na kojima se nalaze nepropisno odložene olupine i ostali otpad. Isto tako, otvoreni smo za bilo koje druge ideje i saradnju koja bi doprinijela realizaciji akcije „Očistimo BiH od olupina“.

P.S.Pozivamo sve ribolovce da eventualne lokacije i slike olupina pošalju na mail naveden na slici organizatora akcije – bihbezolupina@gmail.com
BistroBiH Team

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.