EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe u Buškom jezeru izazvala farma Duvanjsko polje

Uzrok pomora ribe u Buškom jezeru je zagađenje rijeke Šuice stočnim otpadom sa farme “Duvanjsko polje” na području općine Tomislavgrad, pokazali su rezultati laboratorijske analize koju je izvršio Veterinarski fakultet u Sarajevu.
Glavni poljoprivredni i vodoprivredni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona Draško Dalić potvrdio je novinarima da rezultati analize vode iz rijeke Šuice i Buškog jezera ukazuju na organsko zagađenje vode i pojačanu koncentraciju štetnih materija, posebno nitrata, nitrita, fosfata i amonijaka, koji su uzrok pomora ribe.
Prema Dalićevim riječima, štetne organske materije, koje su uzrokovale veliki pomor pastrmke, klena, šarana, podbile i “babuške”, u rijeku Šuicu i Buško jezero najvjerojatnije su dospjele sa farme “Duvanjsko polje”, koja posjeduje oko 1.200 grla krupne stoke, a sav otpad ispušta u ovu rijeku.
Dalić je rekao da je nakon ovog ekološkog incidenta koji je prijavljen 1. travnja, posjetio tu farmu i vidio katastrofalno stanje, jer sav otpad s farme kanalima ide u rijeku Šuicu, a sve to kroz ponor dođe u Buško jezero.
U ovom ekološkom incidentu uginulo je više od 10 tona ribe, a laboratorijski nalazi su pokazali da je do pomora ribe došlo zbog nedostatka kisika u vodi uzrokovanog pojačanom prisutnošću štetnih organskih tvari”, pojasnio je Dalić.
On je rekao da je kantonalna Uprava za inspekcijske poslove farmi izdala rješenje kojim naređuje ovoj farmi propisno zbrinjavanje životinjskog fekalnog otpada i onemogućavanje njegovog ispuštanja u rijeku, dok će odgovorni u ovom poduzeću biti prijavljeni i u skladu sa zakonom sankcionirani, prenosi portal Dnevnik.ba.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

One thought on “Pomor ribe u Buškom jezeru izazvala farma Duvanjsko polje

  • Zna li neko, smije li se loviti na buskom jezeru? i jeli istina sto se prica da je jezero privatizirano?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.