Iz svijetaNajnovije vijesti

U Savi rukama uhvatio neobičnu, nepoznatu ribu

Ribič Josip Bašura rukama je ulovio neobičnu ribu na ušću Glogovice u Savu.
Kako ne zna o kakvoj je ribi riječ zatražio je pomoć stručnjaka, a ribu drži u posudi s vodom iz bunara.Po ponašanju ga, kaže, podsjeća na ribu iz akvarija

Vijest i slike su preuzete sa stranice dnevnik .hr (Foto: Frano Lepan/Pixsell), i tu su se već javili ljudi koji su prepoznali koja je riba u pitanju.Tako, jedan od komentara glasi:

To je Astronotus ocellatus zvan Oskar, velika i vrlo otporna riba, jako agresivna. Inače,  raste do kojih 40 cm u prirodi. Imao sam ih doma. Što god se baci u akvarij ona će pojesti.

Takvim nesavjesnim odnosom prema prirodi, dolazi do devastacije voda.Unošenje vrsta koje nisi autohtone, njihovom adaptacijom, dolazi do narušavanja ravnoteže u vodotoku i prevaga ode u korist neke od ubačenih vrsta, koje, u najblažem slučaju, od te vode naprave neatraktivno mjesto za obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova, a u radikalnim slučajevima dođe do nestanka autohtonih vrsta.
U samom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu je zabranjeno kedere (ribice-mamce) donositi sa drugih voda, nego se iste moraju ulovito na vodi na kojoj želimo na njih pecati, te su predviđene i sankcije.Takvih primjera voda u kojim se puštenim “kederima” popuno promijenio sastav ihtiofaune imamo svud oko sebe, pa bi bilo dobro povesti računa i o tom, naizgled bezazlenom kršenju Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.