EkologijaNajnovije vijesti

Stravične slike Vrbasa kod Bočca: Otpad, crvena riječna voda i rane na ribama

Crvene lezije na koži riba, koje su ribari na ovom lokalitetu primijetili prije dva dana, nisu zarazne
Zastrašujući prizor gornjeg toka Vrbasa kod hidorelektrane Bočac, koji je posljednjih dana podsjećao na ekološku katastrofu, s obziorm na crvenu boju rijeke i ribe koje su u gotovo raspadnutom stanju plivale površinskim dijelom, ipak je samo prirodna promjena biološkog staništa bez velike opasnosti za riblji svijet i ljude.
Potvrđeno je ovo „Avazu“ u Veterinarskom institutu „Vaso Butozan“ iz Banje Luke, a direktor ovog instituta Darko Despotović objasnio je da ograničene crvene lezije na koži riba, koje su ribari na ovom lokalitetu primijetili prije dva dana, nisu zarazne.
On je napomenuo da iako je prizor na ovom lokalitetu strašan, ne radi se o hemijskom zagađenju, kao i da su vjerovatno ove površinske alge izazvale nastanak neke vrste „rana“ na koži riba i apelovao na građane da se ne bave samo posljedicama, nego da spriječe nastanak tona plastičnog otpada koji se zadržava na eko-mreži kod Bočca i ugrožava prirodni ambijent.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

One thought on “Stravične slike Vrbasa kod Bočca: Otpad, crvena riječna voda i rane na ribama

  • marija

    Slažem se da treba spriječiti nastanak plastičnog otpada u rijekama. Ali uvijek ima nesavjesnih građana koji bacaju smeće po obalama rijeka ili direktno u rijeku. U zadnje vrijeme ih je sve više, iako je već vrijeme da se ekološki osvijestimo. Svaka pohvala Eko centru Bočac jezero koji poduzima korake da se rijeka Vrbas i jezero Bočac očisti. Mogu poslužiti kao primjer drugima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.