EkologijaNajnovije vijesti

Foto/Video: Pomor ribe iz jezera Vidara

Na stotine kilograma uginule ribe iz jezera Vidara u Gradačcu  pluta rječicom Gradašnicom i laterarnim kanalom  a nesnosni smrad širi se duž njenih obala kilometrima nizvodno od grada.
Tijekom radova na sanaciji brane jezera , koju izvodi Vodoprivreda BiH, greškom ili iz nehata naglo je otvoren ventil za ispuštanje mulja a ispuštena jezerska voda  je za sobom povukla sav riblji fond.
Nošena vodenim valom riba je dospjela u rječicu Gradašnicu a potom i u laterarni kanal gdje ih na tisuće pluta uginulih.
Na lice mjesta su izašao općinski komunalni inspektor a tokom dana jezero i mjesto eko incidenta obišli su kantonalni i federalni inspektori.
U udruženju gradačačkih ribolovaca su ogorčeni i najavljuju tužbu protiv Vodoprivrede BiH.
Procjenjuje se da je stradalo više tona ribe i riblje mlađi a postoji bojazan od izbijanja zaraze.

httpv://www.youtube.com/watch?v=9VFQ3kD6U8Y

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

2 thoughts on “Foto/Video: Pomor ribe iz jezera Vidara

  • Nekom dobro došlo, bistro krbuljari, raubaši, mesari, umjesto da spasite to malo kapitalnih šarana bitno je da se nažderete samo ne razmišljajući o budućnosti. sramota

  • Sad mi je zao i krivo sto sam na kampanji koju sam imao gore vratio sarana od 11 kg nazad u vodu da pliva ponovno! Sad vidim da je pametnije preseljavat ribe iz jezera kojim gazduju krbuljaska udruzenja koljaca ribe.

    A na zadnjoj slici se vidi siroki osmijeh covjeka koji amura drzi u rukama! Ne treba biti mnogo pametan da se skonta da mu je taj osmijeh izazvao taj kapitalac kojeg siguran sam, niti bi upecao niti ikada drzao u rukama da nije bilo ove katastrofe!

    Ovdje su na kratko krbuljasi i koljaci dosli na svoje ali samo na kratko!

    Bilo ko da je kriv ovo se nije smijelo dogoditi. Sada se stari cuvar rahmetli Muhamed, strah i trepet svih ribolovaca koji su gore pecali nekada dok je on bio ziv, vrti u mezaru ko propeler od ventilatora!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.