“Budi ponosan…”

Prije nego što sam se usudio i napisati ovaj tekst, znao sam da će biti teško zadržati emocije pod kontrolom i o svemu objektivno pisati.
Razlog za to je što ću pisati o jednoj skromnoj, samozatajnoj, i iskrenoj duši, vrhunskom sportisti, a prije svega o jednoj ljudskoj veličini kakav je naš brat po štapu Ljubunčić Džafer.
Njegovo ime većini sportskih ribolovaca na prostoru Bosne i Hercegovine ne znači apsolutno ništa.
Međutim, onaj mali broj ljudi koji poznaje Džafera to nimalo ne čudi, jer znaju da je Džafer jedan skroman čovjek koji se ne razmeće svojim sportskim uspjesima.
Naime, sportski ribolovni uspjesi koji idu uz ime Džafera Ljubunčića su vezani za, na našim prostorima malo poznatu riblju vrstu, čiji je latinski naziv Largemouth Bass ili po naški –
Velikousti Bass. Za neupućene, ribolov Largemouth Bass-a, je marketinški i finansijski najpokrivenija sportsko ribolovna disciplina na svijetu. Preko velike bare, ili ti u SAD-u, u ribolovu Bass-a, se godišnje oko prodaje ribolovne opreme i marketinga „obrne“ nekoliko stotina miliona dolara, što samo po sebi govori na kojem nivou je ova sportska grana u svjetskim okvirima.
Uzmemo li u obzir sve ove činjenice, trebalo bi da nam bude malo jasnije o kakvoj konkurenciji je riječ kada govorimo o takmičarskom dijelu vezanom za ribolov Bass-a na prostoru SAD-a . I baš tamo, u takvoj konkurenciji i kolijevci Largemouth Bass-a, Džafer Ljubunčić je uspio da izbori svoje mjesto pod suncem. Baš tamo je uspio da na najbolji mogući način promoviše svoju zemlju. Svoju i našu Bosnu i Hercegovinu, i veliko ti hvala na tome Džafere.
Kada sam se prvi puta susreo sa pojmom „High Voltage Bass“, pomislio sam ono što bi i većina nas, koja je odrasla slušajući hard rock sedamdesetih i osamdesetih godina, na legendarnu i sada već kultnu pjesmu od australskog hard rock benda AC/DC. Međutim, pojam „High Voltage Bass“ u ovom kontekstu je vezan za ligu u lovu Largemouth Bass-a u saveznoj državi North Georgia u SAD-u , tj. ligi, koju naš Džafa već duži niz godina uspješno lovi. Kada sam prije nekoliko dana sa njihovog zvaničnog web sajta, saznao rezultate za sezonu 2011, u misli se urezala poznata Baretova pjesma „Budi ponosan….“.
Ma budi ponosan kolega Džafere i hodaj uzdignute glave, imaš puno pravo na to. Nije mala stvar osvojiti drugo mjesto u ukupnom plasmanu u takvoj konkurenciji. Budi ponosan i hvala ti što si i nas učinio ponosnim, što imamo jednog takvog ambasadora u „bijelom svijetu“.

Pročitajte i:   Održan Kup BiH u lovu ribe udicom na plovak za seniore

9 thoughts on ““Budi ponosan…”

 • 14. Septembra 2011. at 22:30
  Permalink

  Svaka cast Dzafa majstore Bosnia je uz tebe 😉

 • 15. Septembra 2011. at 13:58
  Permalink

  Cestitke Dzafa za odlican uspjeh i da se iduce godine popenjes za jedno mjesto vise.

 • 15. Septembra 2011. at 16:06
  Permalink

  Džafa iskrene čestitke, bistro druže

 • 15. Septembra 2011. at 20:13
  Permalink

  Sta drugo reci nego svaka cast bassmasteru ,za nas si sampion jer si propustio nekiliko tamkmicenja i opet drugo mjesto uzeo ,bistro maestro

 • 16. Septembra 2011. at 02:08
  Permalink

  Iskrene cestitke Džaferu za 2. mjesto i dogodine aBd da osvojis i prvo! Bistro majstore!

 • 16. Septembra 2011. at 09:35
  Permalink

  Bistro! Dzafa majstore!!!!

 • 17. Septembra 2011. at 09:07
  Permalink

  ako BOG da na godinu prvi,svaka cast legendo,bistro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.