Pomor u Miljacki: Ribe uginule zbog prelaska iz čiste u zagađenu vodu

Pomor riba u Miljacki izazvalo je puštanje čiste vode iz brane na Bentbaši.
Kako se navodi u izvještaju laboratorije Agencije za vodno područje rijeke Save, manji pomor ribe u rijeci Miljacki, koji se dogodio 18. septembra 2011. godine, najvjerovatnije je izazvalo ispuštanje određene količine relativno čiste vode iz brane na Bentbaši, u kojoj su bile ribe, u zagađene vode Miljacke, što je uzrokovalo šok za njihov organizam.
Za analizirani uzorak vode vrijednost hemijske potrošnje kisika iznosila je 80 mg/l (miligrama po litru), što je dvostruko više od zahtjeva, koji za rijeku Miljacku iznosi maksimalnih 40 mg/l. Tome su, navodi se u izvještaju, doprinijele visoke temperature, duži period bez padavina i velike suše, koje inače u ljetnom periodu uzrokuju i nizak vodostaj rijeke”, saopšteno je iz Agencije.
Iz Agencije napominju da u rijeci Miljacki dominiraju otpadne komunalne vode, u kojima, pored ostalog, ima mnogo organske materije, koja troši kisik iz vode i time onemogućava opstanak i onako oskudnog i upitnog ribljeg fonda.
Podsjećamo, nakon informacije da se u koritu rijeke Miljacke na lokalitetu Elektroprivrede, pojavio veći broj uginulih riba, kantonalni vodni inspektor je uzeo uzorke vode i dostavio na analizu laboratoriji “Agencije za vodno područje rijeke Save”.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.