Najnovije vijestiOstale vijesti

U požaru uništeno 2.000 hektara parka prirode Hutovo blato

Veliki požar u Parku prirode “Hutovo blato” kod Čapljine lokaliziran je i pod nadzorom je vatrogasaca, potvrdio je za Fenu zapovjednik Vatrogasne protupožarne postrojbe Čapljina Mate Jurković.
“Vatrogasci trenutno dežuraju na požarištu u slučaju da se pojavi otvorena vatra, koja je u nekoliko navrata zaprijetila okolnim naseljima te motelu u Hutovu blatu. Požar je gasilo je oko 20 čapljinskih vatrogasaca, koji zbog nepristupačnog terena nisu mogli puno učiniti na njegovu gašenju u močvarnom dijelu”, kazao je Jurković.
Po riječima direktora Javnog poduzeća Park prirode “Hutovo blato” Nikole Zovke, požarom je potpuno uništeno više od 2 000 hektara Hutova blata ili osamdeset posto površine njegova močvarnog dijela.
“Ne možemo sa sigurnošću govoriti o materijalnoj šteti jer nije izvršena stručna procjena, ali, po procjeni radnika Parka, mogu kazati kako je požar prouzročio štetu od nekoliko milijuna konvertibilnih maraka”, kazao je Zovko.
U vezi s uzrokom požara, Zovko je kazao da on još nije poznat, ali kako se osnovano sumnja da je požar
podmetnut.
Govoreći o ukupnoj situaciji u Praku prirode “Hutovo blato” Zovko  je kazao da je ona i bez požara bila izrazito teška situacija budući da lovočuvari već dvije godine nisu dobili plaću, a zaposleni u Upravi nisu je dobili već osam mjeseci.
“Zaštićeno područje Parka prirode ‘Hutovo blato’ nije zaštićeno i to je veliki problem ovog područja. Hutovo blato prepušteno je samo sebi”, zaključio je Zovko.
Inače, Park prirode “Hutovo blato” jedinstvena je submediteranska močvara u Europi. Po rezultatima posljednjih istraživanja, utvrđeno je da tu ima više od 600 biljnih vrsta, a najveći je ptičji rezervat u ovom dijelu Europe.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.