Vremeplov: Zahtjev ribolovaca rogatičke opštine – Vratiti život rijekama!

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca u Rogatici traže energične mjere protiv onih koji na bilo koji način uništavaju floru i faunu u rijekama ovog područja.
Udruženje sportskih ribolovaca u Rogatici broji oko 70 aktivnih članova.To je, međutim, veoma mali broj od onih koji love ribu u rijekama ovog područja – Rakitnici, Prači, Žepi i Drini. Zbog toga su ribari ove opštine, okupljeni u Udruženju “Bereg”, na godišnjoj skupštini, koja je ovih dana održana, zauzeli čvrst stav da spasu rijeke od krivolovaca koji nemilosrdno uništavaju riblji fond, loveći na nedozvoljene mamce i čak upotrebom eksploziva.
Na tom planu, oni traže pomoć svih nadležnih i nenadležnih faktora u komuni, prvenstveno radnika SUP-a i Suda za prekršaje.
Krivolovstvo je, čuli smo na skupštini, samo jedna od nedozvoljenih radnji kojima se
atakuje na rijeke i život u njima.
Tu je i sve masovnije zagađivanje raznim štetnim otpadnim vodama.
Primjera radi, naveden je podatak da je rijeka Drina cijelim tokom kojim protiče rogatičkom opštinom potpuno zagađena. Zagađena je i Rakitnica počev od tovilišta “Agrokombinata” i poljoprivrednog dobra “Borike” pa sve do ušća u Praču – dvije trećine toka.
Slično je i sa Pračom, koja ne samo što je zagađena, nego nosi i druge opasnosti koje proizilaze revizijom akumulacionog jezera hidroelektrane u Mesićima i stalnim redukcijama vode.
Sve ovo ima neprocjenjivu štetu za ribe i uopšte floru i faunu u ovim rijekama. Da situacija bude teža, niko od pobrojanih zagađivača, izuzev djelimično električnog preduzeća “Valter Perić” i ne pomišlja da nadoknadi ono što otpadnim vodama pustoši u ovdašnjim rijekama.
Sve ovo navelo je Udruženje ribara da priđe izradi “Ribarske osnove”, dokumenta koji će pomoći da se izmjeni odnos prema životu u rijekama ovog kraja.”Osnova” je završena i ona daje pravnu osnovu za pokretanje postupaka protiv svih onih koji uništavaju riblji fond, odnosno da obezbjedi da otpadne vode nestanu iz rijeka ovog područja.
I kopači šljunka, takođe, su brojni u ovom kraju.Pored krivolovaca, najviše prijava Opštinskom sudu za prekršaje podneseno je za ovaj prekršaj.
Sve u svemu, gledano kroz diskusiju i zaključke sa godišnje skupštine, pred novom upravom rogatičkih sportskih ribolovaca i ostalim nadležnim organima u ovoj opštini, stoje veliki zadaci da spasu rijeke od umiranja koje im svakodnevno prijeti.
Taj zadatak je tim veći što Rogatica već naredne godine ozbiljno računa na prodor turizma u ove krajeve.Sa ovakvim rijekama i maćehinskim odnosom kakav se dosad tolerisao od toga nema ništa, bar što se tiče ribolovnog turizma.
S. Mitrović (Vijest iz 1973. godine)
(Skenirani članci iz novina o ribolovu u Rogatičkom kraju koje smo dobili zahvaljujući stranci http://rogaticani.com/)

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.