Najnovije vijestiVremeplov

Времеплов: Боља заштита рибљег фонда

Пишe: Сретен Митровић,  Рибарски лист бр. 1. ,  јануар-март 1980. године
У Рогатици је почетком јануара ове године одржана прва сједница на делегатским принципима изабраних делегата.Конференција Удружења спортских риболоваца општине.Поред разматрања извјештаја о раду у протеклој години, представници више од 220 чланова овог удружења из три секције на подручју општине (Рогатица, Жепа и Месићи), донијели су и неколико значајних аката за будући рад.Међу њима је и Правилник о коришћењу рибљег фонда у риболовним водама које се налазе на управљању код овог Удружења – Берег, Ракитница, Прача, Жепа, дио Дрине, и језера ХЕ Бајина Башта и потоци Топлик и Сућеска, а изабрани су и чланови Предсједништва, Наџорног одбора, Дисциплинског суда и осталих помоћних тијела.
За протеклу годину дана, речено је на Конференцији, Удружење спортских риболоваца у Рогатици постигло је доста добре резултате у раду.И ове године највише пажње посвећено је
заштити и унапређењу рибљег фонда, самоуправном споразумјевању и договарању на нивоу Горњедринског региона у погледу режима на водама, развијању спортско-риболовног такмичења, утврђивању штета нанесених рибљем фонду испуштањем отпадних вода или другим недозвољеним радњама.У низу других питања освијетљен је бољи и садржајнији рад Удружења као спортске и друштвене организације у оквиру ССРН као фронта организованих социјалистичких снага.
Таква активност, речено је на конференцији, донијела је и резултате које су рогатичко удружење уврстили у ред бољих у Републици.Између многих акција подузетих на плану унапређења и заштите рибљег фонда споменимо само то да су током 1979 године са 10.000 млађи поточне пастрмке и са 6.000 млађи липљана порибљене Ракитница, Прача, Берег и Жепа, да су током године вршени свакодневни обиласци ријека од стране чувара риболова и да су они против криволоваца и других прекршитеља реда на водама поднијели 65 пријава и т.д.
Да би се увело још више реда у газдовању на риболовним водама на подручју општине, усвојен је и Правилник о коришћењу рибљег фонда, који до краја јасно и прецизно обавезује и спортске риболовце а и све друге који излазе на воде и њихове водотоке.Између осталог, ту је и забрана сваког рибарења на појединим дијеловима ријека и потока.Тако, на примјер, у 1980. години, у Ракитници cе неће ловити риба од моста код старе Пилане у Рогатици па низводно до излаза из клаонице, затим од излаза из Рогатичког поља у Загановићима па низводно до дрвеног моста на Туцином потоку.Забрањени су за риболов и вађење шљунка и дијелови Праче, Жепе и цјелокупни водотоци потока Сућеске и Топлика. Ту су и одредбе о накнадама за вршење спортског риболова, о понашању на водама и т.д.
Прва овогодишња сједница Конференције послужила је за подjелу признања заслужним члановима Удружења.Тако су Златне значке и дипломе Савеза спортских риболоваца БиХ добили Сафет Чамџија, Теуфик Акшамија, Осман Пешто, Суљо Казић, Мићо Перковић, Хашим Капо, Сејдалија Брадарац и Шефик Казић.
Сребрне значке и дипломе добили су Едхем Ханушић, Едхем Омановић, Милош Перковић, Душан Лучић, Мухамед Агић, Таиб Шкаљић, Химзо Чавчић, Рајко Лучић и Нусрет Шувалија.
Значке за заслуге са дипломом добили су: Осман Павица, Мустафа Тантула, Озренко Митровић, Мехо Шабанић, Узеир Јесенковић и Раденко Радовић
(Skenirani članci iz novina o ribolovu u Rogatičkom kraju koje smo dobili zahvaljujući stranci http://rogaticani.com/)

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.