Iz svijetaNajnovije vijesti

Fosilni ostaci kitova pronađeni u pustinji Atacama

Naučnici su u najsušoj pustinji svijeta u Čileu otkrili više desetaka kostura kitova koji su ondje uginuli prije više od dva miliona godina.

Uzrok njihova izumiranja još nije jasan, međutim paleontolozi nagađaju kako je moguće da je cijelo jato izgubilo orijentaciju i nasukalo se. U svakom slučaju, kitovi su se nekako poredali jedan pored drugoga u razmacima od samo nekoliko metara i ostali zarobljeni u plitkoj laguni koja se kasnije uzdigla na visinu od kilometar i postala pustinja.

Zahvaljujući mukotrpnom radu čileanskih i američkih naučnika, fosili su nakon više miliona godina ponovno ugledali svjetlo dana i postali najbolje očuvani kosturi pretistorijskih kitova koji su ikada pronađeni u svijetu. Neki od njih dugi su oko osam metara i veliki poput autobusa. Dosad ih je iskopano 75, a dvadesetak ih je savršeno i u potpunosti očuvano. Među njima ima čak i cijelih porodica s mladuncima pa predstavljaju vrlo zanimljiv uvid u morski život onog vremena.

Fosili su otkriveni u području veličine dva fudbalska igrališta – dugom oko 240 i širokom oko 20 metara. Prema Pyensonu to je mjesto prije dva do sedam miliona godina, kada su uginuli, bilo nalik na lagunu. Velika su stvorenja pripadala vrsti kitova usana Mysticeti. No među njima su otkriveni i fosili jedne vrste delfina koji su bili naoružani kljovama, a u međuvremenu su izumrli.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.