EkologijaNajnovije vijesti

Udruženja za životnu sredinu traže od EBRD-a da ne finansira HE “Ulog”

Centar za životnu sredinu je 2. decembra uputio dopis ključnim osobama u Evropskoj banci za obnovu i razvoj da bi preispitali zainteresovanost EBRD-a da odobri kredit firmi EFT za izgradnju HE “Ulog” na Neretvi.
Dopis je podržalo i 14 udruženja iz FBiH i Hrvatske, a osnovni razlozi zbog kojih smatraju da EBRD ne bi trebao finansirati gradnju HE “Ulog”, jeste što procjena uticaja na životnu sredinu HE “Ulog” nije u skladu s relevantnim direktivama EU i zakonodavstvom u BiH.
Smatraju da učešće javnosti u izradi Procjene uticaja na životnu sredinu nije zadovoljavajuće te da postoji kršenje zakona Republike Srpske i socijalnih standarda i standarda za životnu sredinu Evropske banke za obnovu i razvoj
Mišljenja su da finansijska podrška za HE “Ulog” može povećati

političku nestabilnost i međuetničku netoleranciju, te da HE “Ulog” predstavlja presedan za druge HE, a potencijalne političke posljedice ulaganja u druge hidroenergetske projekte u BiH su ozbiljno potcijenjene.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a je 15.novembra održalo sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj na kojem se razgovaralo o projektu HE “Ulog”.
“Neshvatljivo  je da ministarstvo promoviše projekte koji ugrožavaju životnu sredinu, lokalno stanovništvo, a predstavljaju i opasnost za produbljivanje međuentitetskih sukoba na političkom planu”, rekao je Miodrag Dakić, koordinator programa energija i klimatske promjene.
Dodao je da je ovo još jedan dokaz o potrebi hitnog donošenja zakona o zaštiti životne sredine na nivou BiH te uspostavljanje institucije koja će voditi računa o međunarodnim obavezama BiH.
Neophodno je što prije razotkriti pogrešnu predstavu o hidroenergiji kao obnovljivoj energiji i energiji koja nije štetna po životnu sredinu i lokalno stanovništvo.
“Iskustva nam govore da je investitoru najvažniji profit, a da nadležne institucije najčešće ne mogu ili ne žele da dolaze u sukobe s investitorima. Tada posljedice snose građani i životna sredina”, zaključio je Dakić.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.