Najnovije vijestiReportaže

Zimski ribolov šarana na jezeru Smoluća

Piše: Zlatan Ganić – Zlaja
Svake godine pred zimu nastaje panika – koliko će trajati zima i hoću li moći izdržati – pa pribor raspremim i na tv vrtim po koji put pregledane filmove o lovu šarana.
Ali ovu zimu smo odlučili nešto drugačije – moj prijatelj Dado i ja ovoga puta u decembru spremamo pribor i odlazimo na svima već dobro poznatu destinaciju za šaranolov – jezero Smoluća.
Naš domaćin na vodi Edo nam ustupa ribočuvarsku kućicu, čuvar dobija slobodno pet dana, a to znači da je jezero samo naše!
Lagano prehranjujemo spotove na kojim ćemo loviti uz malo bačenog partikla i koju polovicu naše boile koja je u sebi imala etil alkohola za lakše otpuštanje arome u hladnoj vodi.
Sve je spremno, mamci su na mjestima i počela je igra čekanja.
Cijeli dan bez ijednoga bipa…ulazimo u noć…i baš kako smo i pretpostavili, riba je samo naveče dolazila na hranilišta.
Prva riba koju smo dobili imala je 7 kilograma…super, mamac je pogođen i pomislili smo da je to – to, malo krupnije ribe su počele uzimati.
Ali ne zadugo – svaka sljedeća je bila manja od te prve.Nema veze, zima je, pa nam je svaka riba dobar rezultat.Temperatura je preko noći padala i do -4 °C .
Tako je bilo svih pet dana – preko dana se ništa nije dešavalo, ali svaka noć je donosila po koji griz.Naravno, nije svaki šaran završio na podmetaču jer smo bili uz samu granicu “loma”.
Zadnje jutro naše kampanje…centrala prenosi zvuk, a mi smo već napolju i čekamo da se indikator ponovo oglasi, što ubrzo biva… Dado je podigao štap i govori da ima dobru ribu.
Upalili smo baterije i imali smo šta i da vidimo  – naša hranilišta su ispod leda a Dado još ima dobro savijen štap i borbu pred sobom…hladnoća ga požuruje da ubacimo ribu u podmetač. Adrenalin radi, Dado sve radi kako treba i riba je tu pod nogama – prekrasan ljuskavi šaran došao je na naš mamac…to je to, po njega smo i došli!
Ali, sreća nije bila na našoj strani – riba “pod našim nogama” spada sa udice i odlazi ispod leda.
Razočarenje nije dugo trajalo – uglavnom smo je vidjeli i bili zadovoljni da nam je takva riba u ovoj kampanji bila na štapu.
Sve u svemu, super zimska kampanja sa ukupno 14 grizeva i jednim neprežaljenim, ali i to je ribolov, ne bude sve onako kako mi hoćemo.
A dokazalo se da nije tačno da šaran ne grize po zimi – teba biti uporan i loviti ga i u to doba godine.
Pozdrav od Dade i Zlaje i do sljedećeg ribolova – bistro!

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

2 thoughts on “Zimski ribolov šarana na jezeru Smoluća

  • Miralem

    Bistro momci, nauživali ste se.

  • svaka cast majstori cestitam

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.