Iz regijeNajnovije vijestiUlovi

Novogodišnji ulov

Dugogodišnji senjski ribar Stanko Hameršmit-Mikina (65) u petak navečer, na Staru godinu, pripremio je svoju končanu mrežu i isplovio iz Senja u svojoj barci.

Nekoliko milja južnije, stotinjak metara od obale, zabacio je mrežu. U subotu, na Novu godinu, otišao je vidjeti je li se što ulovilo.

Ulovio sam kašetu cipla i druge ribe. Osjetio sam da je mreža neobično teška. Prvo sam pomislio da je riječ o lancu. Ali vidio sam veliki rep i odmah znao što izvlačim – kaže ribar.

U mrežu mu se slučajno zapleo iglun, vrsta sabljarke. Počela je borba čovjeka i ribetine. Stanko ju je pokušavao izvući iz mreže, ali riba se nije dala, iako je bila umorna od pokušaja da se oslobodi zamke u koju je upala.

Trebalo mi je oko sat i pol da lovinu prebacim u barku – pojašnjava ribar koji se i sam uz šalu zove “starac i more”. Ribu je spremio u barku. Na rivi ju je izvukao kako bi je izmjerio. Bila je duga gotovo tri metra, a težila je oko 80 kilograma.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Ovo je veliki novogodišnji dar za unuka Juru – radostan je ribar. Slikali su ga s ulovom, a poslije su prijatelji očistili ribu.

Iglun nije neobična riba Jadrana. Manji primjerci su češći – pojasnio je dr. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu. Meso igluna izvrsno je i vrlo cijenjeno. Ova vrsta živi u svim okeanima, u umjerenim i toplijim predjelima, a ponekad zađe i u hladne vode. Može ga se pronaći i u Mediteranu. Hrani se ribama, a nekad i rakovima.

(P.S. Ulov je ostvaren za novu 2011 godinu)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.