Nezaboravno druženje mladičara na obalama Drine

U Ustikolini održan tradicionalni Internacionalnu kup u lovu mladice
U  organizaciji SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline,  na obalama Drine, u subotu, 28.    januara 2012. godine, održan je  9. Internacionalni Kup u lovu mladice, pod nazivom “Memorijal Halil Sofraždija”. Poslednjeg dana sezone lova mladice  na Drini  okupilo   se 60  mladičara iz Ustikoline, Foče, Goražda, Prače, Pala, Sarajevske općine Novi Grad,  Visokog, Fojnice  i Višegrada.
Prije početka takmičenja, biranim riječima,  prisutnima su se obratio Almir Kuljuh prvi čovjek  ribara iz Ustikoline, a potom i Bahrudin  Vrana,  član  UO SRS FBiH  koji je otvorio ovaj skup i pozdravio sve učesnike vrlo toplim riječima, naglasiviši da  ovaj internacionalniu kup ima još jednu  izuzetno  veliku dimenziju, jer se organizuje u čast i sjećanja na plemeniti lik rahmetli Halila  Sofradžije, koji je davne 1941. godine  na Drini ulovio mladicu tešku  58 kilograma. Ta ulovljena  kraljica naših voda do danas  je ostala
svjetska  rekorderka.
Sportski entuzijasti, ljubitelji prirode  i ribolova iz Ustikoline  pokazali su se kao odlični organizatori i domaćini  ovog takmičenja, te im pripadaju  sve pohvale  za uspješnu organizaciju ovogodišnjeg  takmičenja mladičara  na Drini.  Za sve učesnike domaćini su obezbjedili kafu, sok, čaj, rakiju i vojnički paslju. Bili su optimalni uslovi za pecanje. Istina i ovog puta bilo je prohladno, ali to ništa nije smetalo ribarima da se druže pored Drine.
Na  ovom takmičenju ulovljena je samo jedna manja mladica, od 3,5 kilograma.
Sretni ribolovac bio je  Refik Duran – Fujdo iz Međeđe koji je na lokalitetu Mrđalići iz  Drine izvukao mladicu od 3,5 kg. Mamac  je bio peš iz lične radionice.
–    Pecao sam na mnogim rijekama, ali Drina je  posebna. Uživam  u prirodnim ljepotama  koje je okruđuju, a.li i ribolovu, jer nikada ne  znate šta ćete upecati na rijeci koja je bogata ribljim fondom.  I Danas sam uživao u priropdnim ljepotama i družio se sa  mladičarima iz svih krajerva  naše zemlje. Ulovio sam  mladicu od 3,5 kg, a još sam jednu imamo na  udici koja mi je spala dok sam je privlačio na suho., kaže Refik Duran – Fujdo.
–    Ovo takmičenje proteklo je po lijepom, ali hladnom vremenu  i u dobrom raspoloženju. Želimo  da nam ponovo dođete  i naredne godine  kako bi smo se družili u prirodi uz obale ljepotice Drine.  Ova rijeka krije kapitalne primjerke  kraljice naših rijeka  i nadam se da će neko od  takmičara naredne godine uloviti  kapitalnu mladicu, kaže  Sulejmen Dreca, sekretar  SRD “Halil Sofradžija”.
Tekst i slike: Ismet BAJROVIĆ

Pročitajte i:   Održan 10. Memorijalni kup u mušičarenju 'Sead Džigumović Rambo'

9 thoughts on “Nezaboravno druženje mladičara na obalama Drine

 • 31. Januara 2012. at 01:01
  Permalink

  FUJ,uhvatli jednu i tu ispod mjere ubili ,FUJ i nista vise.
  E vala cega se svi stide u ovoj drzavi udarna vjest.

 • 31. Januara 2012. at 11:36
  Permalink

  Mala pa još mrtva…i još je razvlače okolo..katastrofa!Senade,brate,obriši ovaj članak jer on nema veze sa sportskim ribolovom,koji promoviše sajt BistroBih!Uh,hebemti kretene,kad će g***a pokrepati!:(

 • 31. Januara 2012. at 14:43
  Permalink

  E moj Senade moj, pa po hiljaditi puta si objavio nekog ko se prema ulovu odnosi kao prema obicnom komadu mesa u mesnici.

  Pa dokle ces vise, bolan ne bio, objavljivati ovakve bljuvotine od vijesti? Pa ova stranica treba da promovise nesto sto je plemenito a ne svakog papka koji ode u radnju, kupi stap i ode na vodu da ubije sve redom sta ulovi.

  Postali ste sajt koji izgleda daje potporu takvima.

  Fuj…..

 • 31. Januara 2012. at 15:40
  Permalink

  Ja se stvarno nekad pitam šta je sa rajom koja komentarišu vijesti!?

  Ovo je vijest iz Udruženja, održano takmičenje, riba ulovljena, izmjerena i izvagana, nije bila protiv pravila na takmičenju, čovjek je uzeo jer mu to zakon dozvoljava, meni poslali vijest, ja je objavio.

  U čemu je problem!?

  Riba ispod mjere?
  Do mene i stranice!?
  Izvinite, idući put ću tražiti i visinu ribolovca da bih, u skladu sa forenzikom, mogao uporediti mjere i odrediti tačnu mjeru ulova.Oprostite, neće se ponoviti više.

  Ribolovac ubio ribu?
  Oprostite, iz ovih stopa idem u ministarstvo tražiti da se napravi izmjena u zakonu i zabrani ubijanje riba iznad mjere.Oprostite što to nisam prije uradio, kajem se.

  Na slici ste prepoznali da je neko papak?
  Oprostite, vaša percepcija prevazilazi sve naše mogućnosti, pokušali smo u fotoshopu prekriti sve tragove koje bi ukazale na to da je na slici papak sa štapom, tako da vas, shodno vašem hipersenzibilitetu, najiskrenije, s dubokim uvažavanjem, molimo da nađete ono što vam paše, jer očito da mi to nismo.

  Kako rekoh, između vijesti koje zadovoljavaju postavljene standarde, pa i onih kojima progledamo kroz prste, i kurčevitih, neargumentovanih komentara, biram vijesti.

 • 31. Januara 2012. at 16:07
  Permalink

  Pa dragi moj Senade,ni na kraj pameti mi nije bilo da tebi il urednistvu upucujem kritiku!!!
  Svoj komentar sam postvio u nadi da ec neko od organizatora takmicenja koje NAZALOST nosi ime velikog ribolovca iz BiH!!
  Sto se tice same vijesti ,nisam siguran da se velicina dozvoljenog ulova izrazava u kg vec u cm ,znaci netreba biti forenzicar vec traziti ono sto je predvidjeo zakon o sl.rib.FBiH.
  Al ostavimo sad to dajem ruku da riba nije imala 70cm :-)(znas da sam u procjeni strucan hehe)

 • 31. Januara 2012. at 16:21
  Permalink

  Komentar se najviše odnosio na nadimak “Opet”, a ja ću i tebi i svima po hiljaditi put ponoviti – radikalnim komentarima se neće ništa pozitivno niti dobro uraditi – primjerom i djelom hoće i postiditi i promijeniti čovjeka.
  To i ti jako dobro znaš, pa me zato čudi da uopšte i komentarišeš vijesti … umjesto da šta pošalješ, pa da se vidi da se može i mora drugačije 😉

 • 9. Februara 2012. at 20:30
  Permalink

  zato i nema ribe u bih
  kad iz drustva vaden maldunjke po 3 kile

 • 13. Marta 2012. at 12:13
  Permalink

  Dobro znamo kako mladice s Une u lijepim kolicinama dozaze iz Krupe, Bihaca i Otoke, u Tuzlanski i Sarajevski kanton i to za lijepu lovu po kili…Trebali bi se pojedini time pozabaviti i prestati omalovazavati Drinu kao ribolovnu destinaciju. Pa i vi kacite KAO ULOV i preparirate mrtvu mladicu (nadjenu na obali), a ovamo supljirate. I jos nesto, Halil je za splavom uvijek vuko po 2-3 mladice, moglo bi se reci da nije bilo veceg mesara…pa sta onda, riba treba i da se pojede, a ne svi posteni!

 • 26. Juna 2018. at 23:32
  Permalink

  Prode dosta vremena od tog takmicenja moji pocetci lova mladice ne da je riba premala bila nego je i garantujem dan prije ulovljena i negdje svezana u vodi kako sam ja tada bio razocaran fujdo mrtvi krivolovac samo daj daj kad bi mogao 10 dnevo i svi su takvi zato i nema vise tw drinske lijepe pitajte mjestane kada dodete ne da nema mladice nego nema nicega koga vise zavaravamo jos je samo una ostala bogata i pokoji revir ostalo je skoro nula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.