Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Kome nije u interesu da se donese kvalitetan Zakon o slatkovodnom ribarstvu?

Povodom aktivnosti oko usvajanja Zakona o slatkovodnom ribarstvu koje su trenutno u toku, U.G. Bistro! ima potrebu da obraćanjem u nastavku javnost upozna sa svim do sada poduzetim radnjama:

Razvoj aktivnosti koje se poduzimaju oko usvajanja novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu u posljednjih nekoliko sedmica, članove i simpatizere U.G. Bistro! navode na sumnju u iskrenost namjera Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da se donese kvalitetan zakon koji bi spriječio dalju devastaciju voda u Bosni i Hercegovini, jasno definisao nadležnosti i obaveze ministarstava, obaveze korisnika ribolovnog prava, te uveo sankcije i do deset puta veće o dosadašnjih koje bi djelovale i preventivno.

Mislimo da bi bilo svrsishodno i korektno da se u izradu Nacrta prijedloga novog zakona uključe i oni koji plaćaju koncesije – udruženja ribolovaca, korisnici ribolovnog prava, što nije slučaj. S obzirom da je članom 10. Nacrta definisana „Interesna skupina“, a da su gore navedeni subjekti isključeni iz ovog procesa, stiče se utisak da je osnovni ciljj i namjera predlagača da se uhljebljavanje i naplaćivanje masnih honorara „ Interesnoj skupini iz člana 10.“ i zakonski legalizuje.

U prilog tome ide i činjenica da je osim jasno definisanog člana 10. i načina oformljavanja novih tijela i zavoda mnogo toga je ostalo nedorečeno i nejasno.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Istina, Ministarstvo je Nacrt proslijedilo na adresu Sportsko-ribolovnog saveza (SRS) FBiH 20. februara. Oni su ga proslijedili svim Udruženjima na doradu, a putem medija upućeno je saopštenje i molba udruženjima i ribolovcima da svoje prijedloge dostave do 20. marta.

Međutim, 4. marta smo dobili informaciju da je za 7. mart zakazana „javna rasprava“ koja je bila „pozivna“, što opet cijeli proces dovodi u sumnju jer bi javna rasprava po pravilu trebala biti javnog karaktera u kojoj mogu učestvovati svi zainteresovani, a ne samo podobni koji su selektivno pozvani.

Na toj raspravi, koja je naknadno definisana i nazvana „Stručna rasprava“, učestvovao je predstavnik SRS FBiH i dogovoreno je da se ispoštuje rok koji je određen kako bi udruženja mogla poslati svoja mišljenja – 20. mart.
Međutim, ovaj rok je 12.03. ponovo pomjeren te je kao krajnji rok za dostavu informacija definisan 15.03.!?

Zašto?

Pitamo se kome je u interesu da ribolovačka udruženja, korisnike ribolovnog prava, dakle one koji najviše čuvaju vode i riblji fond spriječi u davanju mišljenja, sugestija i prijedloga?

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Napominjemo da je jedan od prijedloga ribolovaca i rigoroznije kažnjavanje krivolova – po našem prijedlogu predviđene kazne su do 15 puta veće nego u starom i 6 puta veće nego što je predviđeno je u Nacrtu anonimnog predlagača.

Naš osnovni cilj je da se vode i riblji fond podjednako zaštite od svih devastacija, zagađenja i krivolova, kao i to da se ova oblast uredi sistemski kroz zakonodavstvo na način koji će onemogućiti sticanje finansijske koristi pojedincima kroz bespravno iskorištivanje prirodnih resursa.

Nažalost, mi nismo toliko moćni da ih zaštitimo i od zakulisnih radnji koje su očite, a koje će nastaviti i dalje stimulisati krivolov i „gledati kroz prste“ zagađivačima ukoliko se ne donese dobar i kvalitetan zakon.

Ili mi nismo upoznati da će pasti federalna vlada ako nam se ostavi prvobitni rok do 20.03. U tom slučaju se izvinjavamo ministru i interesnoj skupini iz člana 10. na insistiranju da i mi kažemo nešto po pitanju pomenutog zakona.

One thought on “Kome nije u interesu da se donese kvalitetan Zakon o slatkovodnom ribarstvu?

  • astorfeeder

    Ovaj zakon sa ovakvim visokim kaznama za krivolov obavezno što prije donijeti, i staviti ti ga obavezno na javnu raspravu kako bi sva ribolovačka društva i udruženja imala vremena i prostora dati svoj doprinos, a koji, mišljenja sam, neće izostati…pooštrene kazne za ribokradice će uvijek biti male srazmjerno njihovom zlu koje čine vodama i ribljem fondu…Ali i kad se donese zakon, slabo se provodi i realizuje na terenu, kao i do sada…do kada ćemo gledati kako nam uništavaju naše vode za rad svog ličnog interesa…Ovdje posebno ukazujem na jezero Modrac koje je gotovo uništeno po pitanju ribljeg fonda….do kada…daj da se pokrenemo, ribolovci, ljubitelji prirode…dajte da zaštitimo naše vode, riblji fond….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.