FOTO: Obilježavanje Svjetskog dana šuma, Svetskog dana voda i Svjetskog dana meteorologije

Povodom obilježavanja  21. marta – Svjetskog dana šuma, 22.marta – Svjetskog dana voda i 23.marta  – Svjetskog dana meteorologije, Fondacija za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice i kanjona Rakitnice (i Visočice) proBITR-a,  u subotu 24, marta 2012. godine,  na Husremovcu, Općina Trnovo, organizovala je prigodno druženje za simpatizere i prijatelje Fondacije.

Prisutnim gostima  obratio se Prim.dr. Alija Mulaomerović , Predsjednik Fondacije a skupu su se obratili i  Drago Bozja , član Upravog odbora Fondacije, te   Vehib Čengić  i  Zoran Bibanović.

Čovjekov nehuman i krajnje neciviliziran  odnos prema prirodi  a posebno prema nekontrolisanoj sječi  šuma te nemaran odnos prema rijekama riječi su koje su prisutne u svakodnevnici  ali nažalost malo se radi na

iznalaženju modeliteta koji će voditi  ka rješavanju ili berem ublažavanju ovih dešavanja.
Upriličen je i obilazak vrela Zbišće u selu Ledići u neposrednoj blizini Husremovca.
Fondacija za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice i kanjona Rakitnice 2011. godine započela je na projektu zaštite ovog vrela. Zahvaljujući  finansijskoj podršci  Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine urađen je Elaborat zaštite vrela sa definisanim zonama zaštite izvorišta, mjerama zaštite u pojedinim zonama, programom mjera i aktivnostima na zaštiti , dinamikom provođenja mjera i orjentacionom investicijom procjene troškova za povođenje zaštitnih mjera.
Prisutni profesori  Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva  izrazili su želju za uspostavljanjem jače saradnje sa Fondacijom proBITR-a obzirom na izuzetan ekološki potencijal ovog područja.

Pročitajte i:   U toku je najveće uklanjanje brana u istoriji Sjedinjenih Američkih Država

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.