Iz regijeNajnovije vijesti

Hrvatska: Po buri spašavali delfine

Dragan i Josip Ivuša, otac i sin s Pašmana spasili su dva delfina, no treći je podlegao ranama. More ga je bacilo na stijene. Sin je plivao da spasi ostale.

Još je bio živ i koprcao se na suhom. Pomogao sam sinu da ga doguramo do mora. Iako je bilo hladno i puhala je bura, sin je delfina odvukao do tri metra dubine“, rekao je Dragan Ivuša iz Ždrelca na Pašmanu.

Dragan je nakon povratka s plivarice krenuo u uobičajenu ranojutarnju šetnju sa svojim labradorom Kanom. Kao i svaki pravi ribar, uvijek zagledan u valove i more, na obali je ugledao nasukanog delfina.
Požurio je da ga spasi. Pridružio mu se sin Josip, koji je i zaplivao hladnim morem kako bi nesretnu životinju odveo u duboko. Cijelo vrijeme oko njih su plivala još dva delfina iz jata.

Delfini su se u dva navrata vraćali u plićak. Jedan od dvojice koji su s nestrpljenjem čekali povratak “prijatelja” preblizu je prišao stijenama i more nošeno burom ga je izbacilo na njih. Podlegao je teškim povredama. Njemu nije bilo spasa. Ostala dva su uspjeli vratiti ostatku jata. Dragan i njegovi prijatelji o svemu su obavijestili zadarski Centar 112, a oni hrvatskog stručnjaka za delfine dr. Tomislava Gomerčića. On se tada slučajno nalazio u blizini Pašmana, pa je odmah stigao u pomoć.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

“Riječ je o plavo-bijelom delfinu, koji obitava u Sredozemlju, a zaluta u Jadran. Posebno je neobično da se pojavio tako blizu ostrva” – rekao je dr. Gomerčić.

U zadnja tri mjeseca ovo je sedmi slučaj umiranja delfina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.