Iz svijetaNajnovije vijesti

200 dolara onome ko ubije zmijoglavu ribu

Platiti nekome 200 dolara za mrtvu ribu možda zvuči kao primamljiva ponuda, ali pitanje je da li je to podjednako privlačno kada se radi o “ribi iz pakla”, takozvanoj zmijoglavoj ribi koja se može kretati po zemlji i da svojim oštrim zubima probije metalni okov na čizmama.

Odsjek Merilenda za riječni ribolov (DNR) upravo se to nada i nudi 200 dolara svakome tko uhvati i ubije Zmijoglavu ribu, tu invazivnu vrstu iz Afrike i Azije, koja narušava prirodan red lokalnog ekosustava.

Da bi neko dobio 200 dolara dovoljno je samo da se slika sa glavom Zmijoglave ribe i pošalje fotografiju na ribolovački portal DNR

“Ne želimo Zmijoglave ribe u našim vodama. Ova inicijativa je način da se podsjete ribolovci da je važno da hvataju i uklone ovu invazivnu riblju vrstu”, rekao je direktor DNR Don Kozden za Fox News.

Programski direktor DNA dodao je da ta organizacija ne vjeruje da će ribari istrijebiti Zmijoglave ribe, ali se nada da mogu

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

staviti pod kontrolu njihovu populaciju. Zmijoglava riba je prvi put viđena u Marylandu 2002., pošto je u jednom lokalnom jezercu uhvaćen odrasli primjerak dugačak oko 45 centimetara. Od tada ona se namnožila u rijeci Potomac i njenim pritokama.

Rijeka Potomac duga je 652 kilometra i proteže se duž atlantske obale SAD. Ta moćna riba, koja nema prirodnih neprijatelja u regiji Marylanda, također je veoma izdržljiva – može preživjeti četiri dana na kopnu. U većini američkih država zabranjeno je prodavati Zmijoglavu ribu, ali usprkos tome, prije nekoliko godina, federalni agenti otkrili su ilegalnu mrežu prodaje ovih riba u Njujorku, Teksasu, Floridi i Missouriju.

Stanište roda zmijoglavih riba su Afrika i Azija i pojedine vrste mogu dostići dužinu do jednog metra. Zmijoglava riba je vrlo agresivna i lovi beskičmenjake manje od sebe, ali kada se mrijesti lovi bukvalno sve na što naiđe.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.