EkologijaNajnovije vijesti

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša: Obilježen Dan Parka prirode Hutovo blato

Dan Parka prirode Hutovo blato ove godine je obilježen u vrijeme Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se organizira pod sloganom „Zelena ekonomija: Da li uključuje i vas?“.
Tim povodom neovisna organizacija za zaštitu prirode WWF i uprava Parka protekli vikend su organizirali i stručni skup Eko-turizam u zaštićenim područjima,  priopćeno je iz WWF.
Stručnjaci iz područja eko turizma ustvrdili su da Park prirode Hutovo blato, međunarodno zaštićena Ramsar močvara od posebne ekološke i ekonomske vrijednosti, može igrati značajnu ulogu u razvitku održivog i eko turizma u Bosni i Hercegovini.
„WWF je već prije 10 godina prepoznao Hutovo blato kao močvaru od posebnog ekonomskog i ekološkog značaja za širu regiju Dinarskog luka, a ne samo BiH. Žao nam je što većina domaćih institucija nije prepoznala taj potencijal, pa se danas Hutovo blato suočava samnogim financijskim i organizacijskim problemima. WWF radi sve da pomogne upravi Parka kod pronalaženja rješenja za održivo financiranje kako bi se osigurala kvalitetna lovočuvarska služba i zaštitila najznačajnija staništa unutar Parka, koji su osnova i dobre turističke ponude,“ kazao je lokalni koordinator WWF-a Zoran Mateljak.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Program je započeo prikazivanjem filma „Hutovo blato – jučer, danas, sutra“, a nakon prikazivanja nastavljen je predavanjima stručnjaka za zaštitu okoliša i razvoj turizma.
Uz ostale, Božo Vukoja iznio je novi Akcijski plan razvoja turizma u Hutovom blatu, dok je Marinko Dalmatin predstavio projekt za vrednovanje turističkog potencijala promatranja ptica.
Službeni program završio je izlaganjem Leona Kebea, koji je predstavio WWF-ov projekt „Parkovi Dinarskog luka“ koji umrežava više od 80 zaštićenih područja u regiji, te predstavljanjem nove internetske stranice Parka prirode.
„Park prirode je proteklih godina doživio više neugodnosti, koje nisu doprinijele boljoj situaciji u Hutovom blatu. Vrijeme je da svi nadležni zauzmu stav kakav Park prirode žele. Park kojim će se ponositi i koji će biti u funkciji svima koji cijene prirodu i usluge koje nam ona pruža, ili tek Park prirode na papiru, koji će polako propadati zbog nedovoljne pažnje nadležnih institucija i nedostatnih financija. Vodstvo Parka učinit će sve da Park zaživi u punom sjaju i tražimo sve moguće načine kako osigurati održivo upravljanje našeg prirodnog dragulja”, poručio je direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko.
Obilježavanje Dana Parka prirode završilo je izletom brodicama za sve sudionike, utrkom biciklista Biciklističkog kluba Mostar te završetkom pustolovne utrke Čapljina 2012, koju je sedmi put za redom organizirala turistička organizacija “Čapljinka”.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.