EkologijaNajnovije vijesti

Eko regata “Čist Vrbas” danas prošla kroz Banja Luku

Eko regata „Čist Vrbas“ danas je prošla kroz Banjaluku, svoju četvrtu stanicu na petodnevnoj plovidbi niz Vrbas. Regatu je pratila i ulična akcija na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su građani mogli dodatno da se informišu o problemu zagađenja Vrbasa, ali i da se aktivno uključe u pronalazak rješenja ovog životno važnog pitanja za stanovništvo u slivu Vrbasa.

Eko regata “Čist Vrbas” dio je projekta koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH uz partnerstvo Vlade Japana i kompanije “Coca Cola”, a čiji je cilj zaštita životne sredine u službi održivog razvoja.

“Zadovoljni smo odzivom građana, jer nam je važno da podignemo svijest o potrebi brige za Vrbas kao zajedničkog dobra velikog broja ljudi. Međutim, kampanja koju sad provodimo i projekat čiji je ona dio imaju za cilj mnogo više od čiste vode. Želimo pokazati ljudima da je briga o Vrbasu i prirodi uopšte zapravo briga o njima i njihovim porodicama, te da zaštitom Vrbasa mogu učiniti mnogo za sebe i svoje najbliže – u smislu zdravijeg, ali i prosperitetnijeg života,“ rekao je Goran Vukmir, portfolio menadžer UNDP BiH.

Vlada Japana je u proteklom periodu podržavala razvoj nekoliko projekata u slivu rijeke Vrbas u cilju zaštite životne sredine, te razvoja eko turizma u BiH.  Zajednički projekat sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i kompanijom “Coca Cola” je nastavak ovih aktivnosti, a sve u cilju
promocije održivog razvoja.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

 „Glavna podrška japanske vlade prema BiH je da potiče održiv ekonomski razvoj štiteći pri tom životnu sredinu. Vrbas je divna rijeka koja pruža veoma mnogo potencijala za razvoj ekonomije u toj regiji. Kako je Vlada Japana i u proteklom periodu podržavala projekte razvoja eko turizma u slivu Vrbasa, kroz projekat koji realizuje u saradnji sa UNDP će obezbijediti 1,3 miliona KM. Ovaj projekat će imati nekoliko značajnijih aktivnosti, a one su: podizanje javne svijesti o zaštiti životne sredine, akcije čišćenja, instalacija manjih prečišćivača otpadnih voda, provođenje i izvršenje ekoloških propisa, te podrška razvoju avanturističkim sportskim i  turističkim aktivnostima koji doprinose održivom razvoju te zapošljavanju stanovništva u ruralnim sredinama,“ rekao je Yoshiaki Makino, prvi sekretar Japanske ambasade u BiH.

Značaj zaštite životne sredine i promocija održivog razvoja u lokalnim zajednicama je i cilj kompanije “Coca Cola” koja se kroz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja uključila u partnerski projekat sa Razvojim programom Ujedninjenih nacija te Vladom Japana u slivu rijeke Vrbas.

„Briga o vodi jedan je od prioriteta ‘Coca-Cole’ u regiji, ali i na svjetskom nivou, te su naša nastojanja usmjerena na tri važna područja – smanjivanje količine vode u proizvodnji pića, usklađivanje svih proizvodnih postupaka radi upotrebe vode te ulaganje u projekte razvoja lokalne zajednice s ciljem zaštite voda. U skladu s ovim smjernicama, drago nam je što kroz projekt ‘Čist Vrbas’ imamo priliku ukazati na važnost zaštite voda i pomoći lokalnoj zajednici u ovoj inicijativi usmjerenoj ka čišćenju rijeke Vrbas i jačanju svijesti o njenoj važnosti za lokalni razvoj. Vjerujemo kako će uspješno provođenje projekta osvijestiti državne i lokalne vlasti, domaće stanovništvo, članove sportskih klubova i mlade o važnosti zaštite vodnog bogatstva i okoline uz ovu rijeku, te postati primjer za očuvanje i jačanje privrednog potencijala ostalih slivova u zemlji i regionu“, izjavila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Pored uličnih akcija i podizanja svijesti lokalnog stanovništva, regatu će obilježiti i čišćenje obala od čvrstog otpada, kako bi se dodatno ukazalo na potrebu da lokalno stanovništvo i institucije lokalne zajednice shvate obim problema, opasnosti, ali i prilike koje su pred njima ukoliko se zajednički uključe u očuvanje rijeke Vrbas i njenih obala.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.