EkologijaNajnovije vijesti

Kvalitet vode u akumulaciji Modrac ima trend pogoršanja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Interni izvještaj o stanju kvaliteta voda akumulacije Modrac i voda vodotoka u slivu akumulacije “Modrac” sa prijedlogom mjera za zaustavljanje trenda pogoršanja i prijedlogom mjera za poboljšanje postojećeg stanja. Također, usvojena je i Strategija zaštite akumulacije “Modrac”.
Na osnovu podataka iznesenih u ovim dokumentima može se zaključiti da kvalitet vode u akumulaciji Modrac u zadnjih 40 godina ima trend pogoršanja i da voda trenutno nema zadovoljavajući kvalitet.
Također, vidljivo je da su sve općine u slivu počele da preduzimaju određene korake kao bi smanjile svoj uticaj na zagađenje voda akumulacije. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK je u skladu sa svojim mogućnostima vršilo monitoring vode u Akumulaciji što je dobra osnova za planiranje nastavka aktivnosti na njenoj zaštiti.
Univerzitet i različite organizacije civilnog društva (OCD) su svojim radom pokazali da se u Akumulaciji i oko nje uspostavio biodiverzitet koji zavrjeđuje evropsku i svjetsku pažnju. U zadnje vrijeme je započeta gradnja prečišćivača otpadnih voda u slivu.
Sve je ovo dobro ali da bi došlo do zaustavljanja trenda pogoršanja kvaliteta voda i poboljšanja kvaliteta voda akumulacije i okoliša neophodno je aktivnije koordinirano zajedničko djelovanje nadležnih ministarstava, općina, Univerziteta, Firme Spreča, OCD i građana.
Potrebno je hitno poduzeti odgovarajuće mjere na izvorima zagađenja u cilju redukcije unosa tereta zagađenja u površinske vode, kako bi se popravilo postojeće stanje kvaliteta voda, a time i udovoljilo propisanim zahtjevima kvaliteta voda vodotoka u slivu akumulacije i kvaliteta voda same akumulacije Modrac. Kako bi se postavljeni ciljevi realizirali u što kraćem roku, definirane su mjere koje bi trebale biti realizirane u planiranom vremenskom roku.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

One thought on “Kvalitet vode u akumulaciji Modrac ima trend pogoršanja

  • kasno se sjetili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.