EkologijaNajnovije vijesti

Bosanska Krupa: Prirodna katastrofa na jezeru Pecka

Prirodna katastrofa dogodila se na jezeru Pecka u bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici Ljusina. Za manje od 48 sati iz ovog jezera jednostavno je nestalo više od 70 000 kubnih metara vode. Tek po isticanju više od 95% vode iz jezera mogli su se vidjeti pravi razlozi.

Jezero Pecka koje je udaljeno desetak kilometara od Bosanske Krupe u proteklih 48 sati jednostavno je nestalo. Kroz tri ogromna kratera koji su se otvorili u blizini brane ovog vještačkog jezera napravljenog prije desetak godina u zemlju je otišla sva voda sa površine veće od 7 000 kvadratnih metara sa prosječnom dubinom od 1,5 metara i sa sobom ponijela više od 10 tona ribe, kako su procjenili iz Udruženja ribolovaca Krušnica koje ima koncesiju za gazdovanje ovim jezerom.

Ribolovci su primjetili da se vodostaj jezera naglo smanjuje ali pravi razlog mogli su otkriti tek kada su se na dnu jezera ukazale velike rupe u kojima je bila ogromna količina ribe i vode koja je jednostavno ponirala u dubinu zemljine utrobe.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

U prvi mah pokušali su spasiti što više ribe ali u tome nisu uspjeli jer je postojala opasnost i da vodeni vir sa sobom povuče i nekog od ribara. Odmah su pristupili privremenoj sanaciji i pješčanim vrećama te sa više od 10 tona nasipnog materijala kratere su uspjeli zatvoriti. Štete nastale ovom prirodnom katastrofom su nesagledive kako za riblji fond tako i za druge vodotokove na ovom području jer riba koja je uvučena u utrobu ne može preživjeti pa se od ostataka mogu onečistiti druge vode u koje ponire ova voda. Pomoć ribolovcima u sanaciji dna i obala jezera pružili su radnici Javnog komunalnog preduzeća 10.juli a na jezero bi trebali izaći vodoprivredni i građevinski inspektor koji će procjeniti prave razloge za ovu prirodnu katastrofu i štetu koja je ovom prilikom nastala.

 

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.