Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: Pastrmka u plutajućim kavezima

Jeftina proizvodnja i siguran plasman ♦ Zajednička ulaganja Klaonice i UPI-ja
Društveno preduzeće Klaonica i UPI-jev Institut za istraživanja i razvoj iz Sarajeva na bazi zajedničkog ulaganja podigli su ribogojilište u Žepi. Radi se o kompleksu od 20 plutajućih kaveza kapaciteta 40 tona godišnje iz sistema “Soko” Mostar.

Cilj je bio da se ispita mogućnost intenzivnog uzgoja konzumne kalifornijske pastrmke na ušću Žepe i jezera HE “Bajina Bašta” na Slapu.

Na osnovu samo dva opitna ciklusa, jednog prošle i jednog ove godine, cilj je već ostvaren i uz sve ljepote, čistu i bistru vodu, Žepa je pokazala i raskošnu gostoprimljivost kalifornijskoj pastrmci. O tome smo ovih dana razgovarali s magistrom Mesudom Ribićem, iz UPI-jevog Instituta.

– Naše pretpostavke da je ušće Žepe u Drinu i cijela ova mala planinska rječica pogodna za uzgoj ribe obistinile su se. Vode Žepe imaju sve fizičke i hemijske osobine za kavezni uzgoj ribe. Sada bi trebalo stvarati tehničko-tehnološke uslove da se to i iskoristi. Treba ići u dva pravca: jedan je povećanje broja kavez-platformi na Žepi na ušću i srednjem toku uz izgradnju mrijestilišta, na izvoru u selo Vrelo, i drugi, iz stvorene akumulacije ići na ispitivanje mogućnosti sličnog uzgoja i u jezeru ukroćene Drine. Ako bi se i tu došlo do pozitivnih rezultata, a ja uopšte u to ne sumnjam, onda bi Slap i Žepa mogli dati toliko ribe da bi je i Evropa imala – kaze mr. Ribić.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

“Šta uraditi da se to i ostvari, pitali smo našeg sagovornika?

– Naš partner – Klaonica u Rogatici, nastaviće proizvodnju na postojećoj platformi, jer se radi o relativno jeftinoj proizvodnji (zapošljava svega dva radnika, a koriste se otpadne sirovine od postojeće proizvodnje mesa…) (Ovo nam je potvrdio i direktor Klaonice Dragan Perković). Institut će, opet, naučnu podlogu do koje smo došli, predati nadležnim organima UPI-ja, Republike i opštine Rogatica. Oni bi trebali da to verifikuju i ponude zainteresovanim pravnim i fizičkim licima. Mogu to biti i dioničari, a pogotovo ino-partneri bilo da idu direktno ili indirektno putem neke naše firme. Dobra je to prilika i za naše radnike na privremenom radu u inostranstvu. Ulaganje u ribogojilište u Žepi značilo bi, sigurno , brz povratak kući i solidnu zaradu – kaže magistar Ribić.

Tekst i snimci: S. Mitrović ; Oslobođenje, 11.10.1990.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.