EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe u rijeci Bosni

Građani Ilijaša su jučer oko 9 sati primjetili mnoštvo mrtvih riba kako plutaju rijekom Bosnom.

Obaviještena je policija i Federalna uprava za inspekcijske poslove, čiji su pripadnici izašli na uviđaj.

Prizor je strašan, sve se bijeli od uginule ribe. Sa federalnim inspektorom i predsjednikom Ribolovnog društva Visoko (Halimom Ganićem, op. a.) sam na terenu. Uzeli smo uzorak vode i 5-6 komada otrovane ribe i poslali u Sarajevo na analizu. Istražuje se dalje uz vodu šta bi mogao biti uzrok trovanja“, izjavio je Mustafa Dedić, ribolovac i državni sudija u ribolovu.

Fotografije su snimljene u mjestu Čekrekčije kod Visokog i tu se vidi tek mala količina mrtve ribe. Građani ne pamte ovakav pomor i kažu da još od prije rata Bosna nije bila ovako crna. Posebno alarmiraju da ljudi koji zalijevaju bašte iz Bosne to zasad ne rade, ali strahuju za životinje, koje bi mogle pojesti mrtve ribe. Složni su da onaj ko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu ne smije proći nekažnjeno.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

2 thoughts on “Pomor ribe u rijeci Bosni

  • Svake godine trovanje rijeke,niko nikad ne odgovara …sjetimo se samo trovanja kod Zenice i tragikomičnog zakona o visini kazne za trovanje vodotoka…teško je čak komentarisati, šuti i trpi…

  • selvedin

    nikakvo cudo,ko god vozi ovom dionicom ovih dana osjeti smrad,usljed ovako malog vodostaja mislim da ne treba neko posebno trovanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.