EkologijaNajnovije vijesti

Skromna zarada na solarni pogon

Premijer Nermin Nikšić na krovu Sportske dvorane u Kalesiji - Prva solarna elektrana u regionu
Premijer Nermin Nikšić na krovu Sportske dvorane u Kalesiji – Prva solarna elektrana u regionu

Na električnoj energiji, proizvedenoj snagom sunca, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko pet hiljada maraka, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom poduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH).

Prema podacima ovog poduzeća, od marta ove godine u sistem stiže sunčava energija proizvodena u solarnoj elektrani sportske hale u Kalesiji koja je vlasništvo Selmira i Sadika Fatića (Eko Energija d.o.o. Kalesija), a od juna i iz solarne elektrane „Bičakčić 1“ koja je u vlasništvu Edhema Bičakčića (Bičakčić d.o.o. Sarajevo). Kalesijska elektrana je isporučila energiju u vrijednosti 5.132 KM, a Bičakčićeva u vrijednosti od 93,25 KM.

Bičakčić, bivši premijer FBiH, u izjavi za CIN kaže da će energija proizvedena iz obnovljivih izvora biti tražena roba u budućnosti. „Vrlo je važno da pristupimo tržištu zelenih carbon certifikata“, kaže Bičakčić. Pojasnio je da bi to značilo dodatnu zaradu kao poticaj smanjenja ugljičnog dioksida u zraku.

U odnosnu na prethodnu godinu, u ovoj godini je porasla otkupna cijena energije proizvedene iz obnovljivih izvora – vode, sunca i vjetra – pa sada iznosi 0,12 KM/kWh, odnosno dva pfeninga više nego u prethodnim godinama. Sredstva koja se plaćaju za obnovljivu energiju se naplaćuju preko računa koji se krajnjim potrošačima ispostavljaju za potrošenu električnu energiju.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

U sistem Elektroprivrede BiH su priključene i 24 male hidroelektrane (mHE) koje su u prvoj polovini ove godine naplatile 4,1 milion maraka za oko 33 GW proizvedene struje. Trenutno, najviše proizvodi mHE Majdan u vlasništvu firme Intrade-Energija d.o.o. Sarajevo koja je u prvom polugodištu dobila od Elektroprivrede 427.233 KM. Ova hidroelektrana se nalazi na rijeci Kozici u središnjoj Bosni. Najmanje struje trenutno daje mHE Hum koja je u vlasništvu firme Eskimo S 2 d.o.o. Travnik-Mehurići. U promatranom periodu su zaradili 49.633 KM za struju koju su proizveli na rijeci Jasenici, općina Travnik.

Prošle godine je u sistemu bila 21 mala hidroelektrana. One su proizvele 44 GW i naplatile 4,7 miliona maraka. Prema važećim zakonima o koncesijama na osnovu kojih su male hidroelektrane izgrađene i puštene u pogon, dio tog novca bi trebao biti vraćen u budžete kao uplata koncesionih naknada. U reviziji učinka „Upravljanje koncesijama FBiH“ koju je Ured za reviziju institucija FBiH objavio u aprilu prošle godine navedeno je da naplata i nadzor nad koncesionim naknadama za sada nisu zadovoljavajući. Evidencija o naplaćenim koncesijama bi trebala biti vođena u kantonalnim ministarstvima finansija.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Prema podacima Komisije za koncesiju FBiH još nijedna koncesija za izgradnju malih hidroelektrana nije data na razini ovog entiteta, već na razini kantona.

cin.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.