Kina: Misteriozno crvenilo rijeke Yangtze

Građani Kineskog grada Chongqing bili su ne malo iznenađeni kada je nedavno njihova poznata rijeka promijenila boju u svijetlu nijansu narandžastocrvene.

Uzroci zbog kojih je najduža Azijska rijeka promjenila boju još uvijek se istražuju, ali nesvakidašnja pojava nije spriječila građane u njihovim svakodnevnim poslovima vezanim uz rijeku.

Dok su neki uzimali vodu u flaše za uspomenu, ribari i drugi koji žive od rijeke nastavili su sa svojim aktivnostima.

Jedno od prirodnih objašnjenja za ovaj fenomen koji se odmah može odbaciti su mikroorganizmi koji daju vodi crvenu boju i zaslužni su za “cvijetanje mora” kaže Emily Stanley, profesorica Limnologije s Sveučilišta u Wisconsinu.

Kad voda procrveni mnogi ljudi bi pomislili da je to “crvena plima” ali to su isključivo morski organizmi pa se ta mogućnost s velikom sigurnošću može odbaciti.”

Jedno od realnijih objašnjenja je zagađenje industrijskom bojom. Nemoguće je da tako brzo rijeka promjeni boju u tolikom obimu bez ljudskog faktora, tvrdi Stanley. Profesorica je napomenula da je isto tako Kineska rijeka Yian krajem prošle godine promjenila boju u crveno.
Za glavnog krivca ovog crvenila sumnja se na fabriku hemijskih boja koja je ilegalno radila omote za vatromet.

Pročitajte i:   USR 'Sarajevo 1906': Uređena Takmičarska staza Lađenica za predstojeća takmičenja

Ipak, Stanley kaže da se ne može isključiti i druga mogućnost koja se navodno istražuje: uzvodni priljev mulja i crvene gline kao posljedica nedavnih poplava te erozija tla uz rijeku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.