Svijetleći sushi od GMO ribica
Amerikanci su poludjeli za prehrambenim artiklima koji spajaju kuhanje i nauku. Sve više restorana u svoju ponudu uključuje hranu baziranu na genetski modificiranoj maloj ribi zebrici koju je uzgojila kompanija Yorktown Technologies, dodavši joj fluoroscentni gen.
Obzirom da su te ribice minijaturne, koriste se kao začin, odnosno bolje rečeno, kao prirodna boja koja hrani daje fluoroscentno svjetlucanje kada na nju padne malo svjetla.
Fluoroscentne ribice su prvo postale hit u trgovinama sa kućnim ljubimcima, ali se neko sjetio da bi se mogle koristiti u prehrambene svrhe, pa je ubrzo nastala pomama za svjetlećom hranom, prije svega rolicama ribe omotane u alge, poznate kao sushi.
Mada se aktivisti društava za zaštitu životinja i protivnici GMO hrane zgražaju nad novim kuharskim hitom, sve više restorana u SAD-u se takmiče u pripremanju svjetlećih jela, a krajem prošle godine pokrenuta je i TV emisija Glowing Sushi u kojoj se prikazuje pripremanje fluoroscentnih jela.